A fogyatékkal élők is lehetnek egyek az egyenlők közül

A Napfényes Egyesület támogatottja közt van látássérült zenész és történelemzseni ékszerész is. A szervezet célja, hogy a fogyatékkal élők egyek legyenek az egyenlők között, és meg tudják mutatni értékeiket a világnak.

A Napfényes Támogató Szociális Egyesület a fogyatékkal élőknek segít, hogy minél teljesebb és önállóbb életet élhessenek. A püspökladányi intézmény 2007 óta segíti a fogyatékkal élő embereket és családjaikat. Jelenleg 40 fiatalt van a nappali intézményben, és heten élnek Támogatott Lakhatásban.

A fogyatékkal élő társainknak fontos, hogy ugyanolyan értékesnek és hasznosnak érezzék magukat a társadalomban, mint mi magunk. Megérdemlik, hogy büszkeség járja át őket is eredményeik láttán, és a Napfényes Egyesület mindent megtesz, hogy támogatottjaik a legtöbbet hozzák ki magukból.

– Nagyon mély kapcsolatot ápolunk a fiataljainkkal. Igyekszünk felfedezni a bennük rejlő tehetségeket, és azokat erősíteni. A Napfényes közösségében magabiztosak és bátrak tudnak lenni, ezért is nehéz az elválás. De vannak, akiket sikerült annyira megerősítenünk, hogy a nyílt munkaerőpiacon képes megállni a helyét – ezen dolgozunk, hogy a legtöbb fiatalnak ez sikerüljön – mondta az Egyesület elnöke, Kiss Róza.

Nem csak a segítők fordulnak mély szeretettel és gondoskodással feléjük, hanem a fiatalok egymást is olyan mértékben támogatják, hogy azt minden közösség megirigyelhetné. Egy-egy érintéssel, jó szóval bátorítják egymást, ha a másik éppen elakadna vagy nehézségbe ütközne, és úgy örülnek egymás sikereinek, mintha az a sajátjuk lenne.

– Egyetlen fiatal kivételével mind mögött ott áll a családja. Nekünk a családdal való kapcsolat a kezdetektől fogva nagyon fontos volt. Háromhavonta tartunk szülői-hozzátartozói találkozót, amely hozzásegített a bizalmi viszony kialakításához. A szülők oszlopos tagjai a Napfényesnek, önkéntesként támogatják a rendezvényeket és az üdüléseken is részt vesznek. Éjjel-nappal el tudnak érni minket, és bármilyen problémával fordulhatnak hozzánk – mesélte az Egyesület elnöke. Hozzátette, a család és a szolgáltató viszonya nagyon fontos része a szociális ellátásnak.

A Napfényes Egyesületet a közelmúltban Fülöp Attila államtitkár látta vendégül Harrach Péter frakcióvezetővel a Parlamentben. A köszöntések után a csoportnak körbevezetést biztosítottak, így láthatták a Szent Koronát és a Vadásztermet is. Sokuk első alkalommal járt az Országházban, és az egyik fiatalnak, Daninak – révén, hogy szenvedélye a történelem – egy álma vált valóra ezzel a látogatással. A szervezet sok támogatottjának szakmát is ad a kezébe, így indítják el őket az önálló élet felé. Dani például ékszerészként dolgozik már hat éve, sokan pedig kosárfonó szakmunkás bizonyítványt szereznek a Napfényes Egyesületben.

Fülöp Attila államtitkár és Harrach Péter frakcióvezető

A kosárfonáson kívül még tanulnak ékszerkészítést, idéntől már tűzzománc ékszerkészítést is. Az általuk készített rózsagyertyák kerülnek sokszor a fonott kosarakba, de gyöngykarkötőket, nyakláncokat és fülbevalókat is találhatunk náluk.

Az Egyesület segítői, élén Kiss Rózával olyan álmot választottak maguknak, amellyel mások álmait váltják valóra. Ezek a fiatalok hátránnyal indultak el az életben, többen nagyon nehéz családi háttérrel rendelkeznek. Róza hatalmas szeretettel és odaadással fordul feléjük, és egy olyan életet ad nekik, amelyben a legtöbbet tudják kihozni magukból. Ezt a szeretetet és érzékenységet gyermekei is örökölték, idősebb fia jelenleg a püspökladányi intézmény vezetője.

A Napfényes Szigeten a fogyatékkal élők nappali ellátását biztosítják, fejlesztik az önállóságukat, és segítik a testi-lelki fejlődésüket. Az intézmény támogatott lakhatást is biztosít, amely az önálló életvitel fenntartását biztosítja.

Céljuk, hogy támogatottjaik is egyek legyenek az egyenlők között, és a világ felismerje a bennük rejlő értékeket. Olyan csodák rejtőznek a Napfényes Szigeten, mint Varga László, aki látássérült létére gyönyörűen játszik szintetizátoron. Lackó édesapjával szokott különböző rendezvényekre járni, ahol akár 3-4 órán át is képes zenélni. A Napfényes Egyesület nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésére, mert meglátták benne azokat a lehetőségeket, amelyek felett lehet, hogy sokan átsiklottak volna.

Lackó látássérült és egyedül képes játszani a szintetizátoron

Nem csak a fiatalokat, de családjukat is támogatják, hiszen egy erős, családi háttérrel minden akadályt könnyebb leküzdeni. A budapesti kirándulásukra is sok támogatott családtagjaival érkezett, hiszen ők éppúgy a közösség részei, mint gyermekeik.

Kiss Róza – vagy ahogy a fiatalok szólítják, Rózsika néni – egy olyan biztonságos környezetet teremtett a fiataloknak, ahol teljesen kibontakozhatnak, és ki tudják hozni magukból a legtöbbet. Náluk természetes az ölelkezés, az állandó mosolygás és nevetés, az embernek az az érzése támad, hogy ilyennek teremtett minket eredendően Isten. Kedvesnek, szeretetteljesnek és őszintének, mint amilyenek a Napfényes támogatottjai.

 

Kiemelt kép: Dani és az ő Rózsika nénije

Iratkozzon fel hírlevelünkre