Gulyás: A távozó EB-elnök sok hibát hagyott maga mögött

Sajtótájékoztatót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő „Mit, miért tesz a kormány?” címmel.

A kormány keddi ülésén az aktuális európai fejleményeket értékelte. Gulyás Gergely erről beszámolva elmondta, hogy Urusla von der Leyen megválasztása az Európai Bizottság (EB) élére a magyar kormány és a V4-ek támogatása nélkül nem történt volna meg.

Ugyan a szavazás titkos volt, a felmérések szerint mégis az látszik, hogy a baloldaliak többsége elutasította von der Leyent, a jobbközép szavazatokkal viszont képes volt megnyerni a képviselők többségét Ursula von der Leyen, amely azért is kiemelkedő, mert az Európai Parlament sokkal fragmentáltabb, több politikai közösségre oszlik – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy a 13 magyar kormánypárti szavazatra matematikailag is szükség volt, továbbá az is bebizonyosodott, hogy a „Spitzenkandidät”, azaz csúcsjelölti rendszer nem működik. Frans Timmermans és Manfred Weber elbukott, cserébe jelenleg olyan elnöke van most a bizottságnak, aki korábban nem támadott meg egy tagállamot sem 0 szögezte le a miniszter.

Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottságnak és elnökének komoly feladatai vannak és nem kis nehézségekkel kell megkezdenie a vezetést, hiszen a távozó elnök „kellően sok hibát” hagyott maga mögött, amiből tanulni lehet. 

A miniszter elmondta azt is, hogy a közép-európai térség gazdasági növekedése jelenti Európa motorját. Véleménye szerint az uniós átlag feletti magyar teljesítmény hosszú távon is tartható.

A kormány elfogadta a jövő évi költségvetést is, amelyben jelentősen többet fognak például az egészségügyre, oktatásra és családokra fordítani.

A július 1-jén bővült családvédelmi akcióterv jelenlegi állását is értékelte a kormány keddi ülésén, a miniszter elmondása szerint a babaváró támogatásra eddig 2400, családi autóra közel 5700, jelzáloghitel-elengedéssel kapcsolatban 703 kérelem érkezett. Gulyás Gergely hangsúlyozta: az igények meghaladták az elvárásokat.

„Örülünk, ha minél több kiadása lesz ebből a magyar költségvetésnek” – fogalmazott.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre