Egy halottja és 19 elrabolt áldozata van a legutóbbi nigériai támadásnak

Mindkét támadás Kaduna államban történt, ahol az utóbbi időben a keresztények ellen elkövetett atrocitások száma drámaian megemelkedett.

“A templomban voltunk, mikor több mint húsz fuláni körbevette az épületet és tüzet nyitott ránk”- közölte a Morning Star News-al Ezekiel Ishaya, az egyik túlélő.

“Mindenki megijedt, de nem volt hova futnunk, mert addigra már teljesen körbevették a templomot. A lelkész házáról kérdeztek, és megfenyegettek, hogy lelőnek minket, ha nem mutatjuk meg nekik, hol van. Néhányan elmentek, hogy megnézzék a házat, mások ott maradtak ránk vigyázni.”

A körzeti egyházi tanács elnöke, Nathaniel Waziri tiszteletes, május 23-án tett nyilatkozatában megerősítette, hogy Zakariya Ido lelkészt valóban elrabolták, lányával és 15 másik emberrel együtt. 

A kadunabeli keresztény egyházak és hívek ellen elkövetett támadások mind a fulánik, mind más szélsőséges muszlim csoportok által sűrűsödtek az elmúlt években.

2017 májusában rabolták el James Effiong Okon lelkészt Zariában, felőle azóta nincs hír.

2016 márciusában a fulánik három lelkipásztort is elraboltak, köztük a nigériai United Church of Christ (HEKAN) elnökét és alelnökét is.

A keresztények 51.3%-át teszik ki Nigéria népességének, míg muszlimok (45%) javarészt csak az északi és a középső térségben élnek. Az Open Doors Nigériát a keresztényüldözés szempontjából a 12. helyre sorolja.

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: The Trip Group (A kép illusztráció.)

Iratkozzon fel hírlevelünkre