A migránsok önkéntes befogadását javasolja a német külügyminiszter

A "segíteni készek szövetségének" létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter – derült ki abból az interjúból, amely a Madsack médiacsoport lapjaiban jelent meg.

A szociáldemokrata politikus a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) köthető lapcsoportnak adott nyilatkozatában Maas szerint Németországnak kell a kezdeményezés élére állnia.

Tovább kell lépnünk azokkal a tagállamokkal, amelyek készek menedékkérőket befogadni, és a többi tagállam is bármikor csatlakozhat – jelentette ki a német külügyminiszter, aki szerint az önként jelentkező országok között viszont kötelező elosztási mechanizmusra van szükség.

A mi ajánlatunk áll: Németország kész jelentős hozzájárulást tenni, és garantálja, hogy a kimentettek jelentős részét átveszi – hangsúlyozta Heiko Maas. A szociáldemokrata külügyminiszter úgy gondolja, elfogadhatatlan az, hogy minden egyes érkező hajónál alkudozás kezdődik emberéletekről.

Megengedhetetlen, hogy a földközi-tengeri életmentés továbbra is azon a vitán bukjon el, hogy a kimentett embereket hogyan osztják szét – szögezte le a német politikus. Álláspontja szerint sem a mentők, sem a kimentettek nem tudják kivárni, hogy az utolsó uniós tagállam is beleegyezzen abba, hogy átvesz menedékkérőket.

A máltai haditengerészet hajója afrikai bevándorlókkal a fedélzetén érkezik Floriana város Hay Wharf kikötõjébe. Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina

A szociáldemokrata politikus bízik abban, hogy az önkéntes befogadás terén a következő hetekben sikerül döntő előrelépést elérni.

A Madsack csoporthoz tartozó Leipziger Volszeitung című lipcsei lap azt írja, hogy a belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a konzervatív, bajor Keresztényszociális Unióhoz (CSU) tartozó Stephan Mayer szerint Maas elképzelése nem ellentétes a minisztérium álláspontjával.   

Mi azt akarjuk, hogy véget érjen ez a méltatlan színjáték a Földközi-tengeren, és természetesen élére állunk azoknak, akik készek ebben részt venni – magyarázta Mayer, kiemelve, hogy azt semmiképpen sem akarja a kormány, hogy Németország legyen az egyetlen, amely vállalja menedékkérők befogadását. Berlin eddig 223 embert fogadott be azok közül, akiket civil mentőhajók mentettek meg a Földközi-tengeren.

A Madsack médiacsoport lapjai ehhez hozzáfűzik, hogy idén 682 ember lelte halálát a Földközi-tengeren Európa felé tartva.

A Die Welt című konzervatív, német lap a nagykoalíció konzervatív pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is megkereste Maas nyilatkozata miatt, és a párt frakcióvezető-helyettese, Thorsten Frei óvatosan elhatárolódott Maas nyilatkozatától, kiemelve, hogy alapvetően egyetért a kormány álláspontjával.

Vannak viszont dolgok, amelyeket az ember megtesz ugyan, de jobb róla nyilvánosan nem beszélni. Ilyen a kimentettek tagországok közötti szétosztására vonatkozó mechanizmus létrehozása is – fogalmazott a politikus, aki hangsúlyozta, figyelni kell arra, hogy egy esetleges elosztási mechanizmus miatt ne induljanak még többen útnak. Frei szerint attól is óvakodni kell, hogy Németország egyoldalú kijelentéseket tegyen ebben a kérdésben. A CDU szerint továbbra is összehangolt, európai megoldásra van szükség.

Forrás: MTI   Fotó: MTI/EPA/SEA-EYE/Fabian Heinz

Iratkozzon fel hírlevelünkre!