Látni, hallani, beszélni

A „nem lát, nem hall, nem beszél" ikonikus három majma erősen fejezi ki Jankovics Marcell Trianonról szóló képeskönyvében a korábbi idők kommunista hozzáállását a határon túli, elszakadt magyar közösségekhez. A művész fel akarja hívni a figyelmet, hogy ha mi nem beszélünk a nemzet elszenvedett tragédiájáról, a környező népek akkor sem fognak róla megfeledkezni – utalt a művész a romániai betelepítésekre.

Korábban a kommunisták megtiltották, hogy a külhoni magyarokra testvéreinkként tekintsünk. Ehelyett fontosabb volt számukra, hogy a környező népekkel ápoljanak jó kapcsolatot – sok esetben lerománozva, leszlovákozva Trianon után elszakadt honfitársainkat.

Jankovics Marcell a Magyar Nemzetnek adott interjújában saját családi emlékeire is alapozva kifejti, hogy a szétszakított Magyarország előtti időkben teljesen természetes volt a többnyelvűség, mégis mindenki tudott magyarul.

A Nemzet Művésze, Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor nemrég megjelent Trianon című képeskönyvében rajzokban mutatja be a Mohácstól a békediktátumig vezető utat. A rajzok erős kritikát is megfogalmaznak minden nemzetiséggel kapcsolatban, ám azt sem rejti véka alá, hogy a nemzetiségi kérdést lehetett volna magyar részről is jobban kezelni.

A könyvben szereplő Medgyessyről a művész elmondja: „Kérdezték tőlem, hogy mit fog szólni ehhez Medgyessy, hiszen benne van, amint december elsején koccint a román miniszterelnökkel. Azt mondtam, hogy ennyit megérdemel. Szörnyű volt látni a televízióban, ahogyan kedélyeskedve jópofáskodott Erdély elvesztésének az évfordulóján”.

Jankovics Marcell felhívja a figyelmet, hogy soha nem felejthetjük el Trianont, és erről a felnövekvő generációknak is tudniuk kell. – A környező népek biztosan nem fogják azt elfelejteni: gondoljunk csak arra, hogy még mindig százasával épülnek román templomok Erdélyben – figyelmeztet a művész.

– Furcsa, de Európa végét lehet kiolvasni Magyarország történelméből, mert a perdöntő valóban az lesz, hogy hányan leszünk

– összegezte Jankovics Marcell.

A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: MN

Iratkozzon fel hírlevelünkre