Huszonegy éve lépett hivatalba Orbán Viktor első kormánya

Huszonegy évvel ezelőtt, 1998. július 8-án lépett hivatalba Orbán Viktor első, koalíciós kormánya, amely a Fidesz, a Független Kisgazdapárt és a Magyar Demokrata Fórum szövetsége révén jött létre. A kormány regnálása során számos válsággal szembesült, ennek ellenére kitöltötte saját mandátumát.

Az első Orbán-kormány megalakítása előtti napokban, június 30-án az Országgyűlés egy új törvényt (1998. évi XXXVI. törvény) fogadott el, amely átalakította az addig fennálló minisztériumi rendszert. Számos minisztérium neve és feladatköre megváltozott, valamint a Miniszterelnöki Hivatal vezetője szintén miniszteri tisztséget kapott (korábban egy közigazgatási államtitkár állt az intézmény élén).

A kormányalakítás során a koalíció két kisebb pártja közül az MDF az Igazságügyi Minisztériumot (Dávid Ibolya) kapta meg, míg a kisgazdák a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (Torgyán József), a Környezetvédelmi Minisztérium (Pepó Pál) és a Honvédelmi Minisztérium (Szabó János) élén szereztek pozíciót a politikai alku révén, valamint a szintén kisgazda Boros Imrét a Magyarországot és Lengyelországot segítő gazdasági akció, a PHARE-program koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszterré nevezték ki. A koalíciós megegyezés során azt is leszögezték, hogy a következő választások során a köztársasági elnök személyére a kisgazdák tesznek majd javaslatot, akik később Mádl Ferencet jelölték e tisztségre. A kormány programja „Az új évezred küszöbén – kormányprogram a polgári Magyarországért” címet viselte. 

Az első Orbán-kormány a belpolitika és a külpolitika terén egyaránt meglehetősen nehéz helyzettel szembesült a hivatalba lépést követően. Már 1998 nyarán kitört az Oroszországból eredő gazdasági válság, amely Magyarország helyzetét is jelentősen megnehezítette.  1999-ben a külpolitikában jelentett komoly kihívást az, hogy kezdetét vette az Allied Force hadművelet, vagyis a NATO több hónapos bombázás-sorozata Kis-Jugoszlávia ellen, amely Magyarországot is nehéz helyzete hozta.

Ráadásul lassanként a kormánykoalíció is megbomlani látszott, amelyen belül a Fidesz és az FKGP között bontakoztak ki nézeteltérések.

Kisebb részben a koalíciós válságnak is köszönhető, hogy a miniszteri tisztségek tekintetében a kormány regnálása idején gyakran következtek be változások. Összesen 12 alkalommal váltottak minisztert, többségüket 1999 utolsó napjaiban, illetve 2000-ben. 

Az első Orbán-kormány a kríziseket kezelve stabil kormányzást valósított meg, ennek ellenére elvesztette a választók bizalmát, és 2002-ben az MSZP-SZDSZ koalíciója vette át az ország vezetését, és regnált nyolc éven át.

Iratkozzon fel hírlevelünkre