Ursula von der Leyen ígéretet tett, kellő tiszteletet tanúsít a közép-európai nemzetek iránt

Az Európai Bizottságnak olyan vezetőre van szüksége, aki tiszteli a közép-európai országokat – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A magyar kormányt a választók azzal bízták meg, hogy állítsa meg a bevándorlást, így az európai vezetők közül nem lehetett olyan személyeket jelölni, akik egyértelmű bevándorláspártiak – mondta Rogán Antal.

Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje és Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltje is egyértelműen bevándorláspárti politikusok, ráadásul Manfred Weber nyilatkozataiban több alkalommal is sértően beszélt Magyarországról és a magyarokról, amikor azt mondta, nem kér a magyarok szavazataiból – tette hozzá.

Közép-Európa és benne Magyarország egyértelműen összefogott, és nem engedett olyan uniós jelölteket megválasztani, akik sértően beszéltek az egyes nemzetekről, ezért határozottan megvétózták Timmermans és Weber megválasztását – hangsúlyozta a politikus.

Nem lehet az Európai Bizottságnak olyan vezetője, aki nem bírja a közép-európai országok, tehát az új tagállamok támogatását.

Ez egy új fejlemény – szögezte le. Mint mondta, az elmúlt 10-15 évben megváltozott az a helyzet, hogy a nyugat-európai tagországok ráerőltethetik akaratukat az új tagállamokra, Közép-Európa most hallatta a hangját.

Rogán Antal álláspontja szerint óriási különbség van Nyugat- és Közép-Európa között. Míg Nyugat-Európa már együtt élt a bevándorlással, addig Közép-Európa ebből a szempontból más. A közép-európai országok olyan vezetőt akartak választani, aki akaratát nem erőlteti  rá más országokra. Timmermans-szal és Weberrel az volt a legfőbb probléma, hogy nem tisztelték a közép-európai országokat – fűzte hozzá.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője kifejtette: lehet megelőlegezett bizalmat adni az új vezetőknek, Ursula von der Leyen asszonyt is úgy választották meg, hogy Orbán Viktor telefonon beszélt a jelölttel, és megkérdezte őt arról, hogy bizottsági elnökként hajlandó-e kellő tiszteletet tanúsítani Magyarország és a közép-európai nemzetek iránt. Rogán Antal szavai szerint erre egyértelmű ígéretet kaptunk.

Mint fogalmazott: az Európai Bizottság elnökének semelyik ország vezetőjének nem kell megfelelnie.

A bizottság elnökének olyan embernek kell lennie, aki nem az európai nemzetek ellen harcol, hanem konszenzust teremt, hidakat épít a különböző nézetek, nemzetek közé, mert viták mindig lesznek, mert Európa a nemzetek Európája, és minden nemzetet tisztelni kell.

Rogán Antal megítélése szerint az, hogy az Európai Tanácsban a 28 tagállam közül 27 igennel szavazott a jelöltre, azt jelenti, hogy támogatni fogják megválasztását.

 

Forrás: MTI    Fotó: evangelikus.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre