Jelentéseiben ócsárolta London washingtoni nagykövete Trumpot és kormányát

Alkalmatlannak, megbízhatatlannak és hozzá nem értőnek is nevezte Donald Trump amerikai elnököt London washingtoni nagykövete, Sir Kim Darroch a brit külügyminisztériumnak küldött titkos diplomáciai jelentéseiben, amelyeket a CNN amerikai hírtelevízió és a Daily Mail című brit lap hozott nyilvánosságra.

Először a brit lap szivárogtatta ki Darroch jelentéseit, hitelességüket pedig az amerikai hírtelevíziónak megerősítette egy brit kormányilletékes.

A CNN híradása szerint a jelentések a 2017-től mostanáig tartó időszakot ölelik fel.

A titkos diplomáciai iratokban Darroch nagykövet arra figyelmezteti a brit kormányt, hogy Trump pályafutása dicstelen véget érhet. A Fehér Házban zajló konfliktusokat késhegyig menő vitáknak nevezi.

A Daily Mail által idézett egyik diplomáciai táviratban Kim a következőket írta:

„Nem igazán hiszünk abban, hogy ez a kormányzat a jövőben lényegesen normálisabb, működőképességében javuló, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé klikkesedett, diplomáciailag kevésbé ügyetlen és kevésbé alkalmatlan lesz”.

A nagykövet megjegyezte azt is: nem gondolja, hogy Trump kormányzata valaha is kompetensnek fog kinézni, mindemellett az elnök megnyerheti a jövő évi elnökválasztást.

A brit nagykövet – utalva Trumpnak arra a képességére, hogy „a botrányokba süppedt életében vállrándítással lerázza magáról a vitákat” –, azt is írta, hogy

az elnök „megtépázva, de épen lép ki a lángokból, mint (Arnold) Scwarzenegger a Terminátor utolsó jeleneteiben”.

 A CNN által idézett dokumentumban szerepel a brit külügyminisztérium kommentárja, amely szerint

az Egyesült Királyság a nagyköveteitől „a politikai helyzet őszinte és kendőzetlen értékelését várja”

abból az országból, ahol kiküldetést teljesítenek, és az ő véleményük nem tükrözi feltétlenül a londoni kormány álláspontját.

 A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a brit lap és a CNN által kiszivárogtatott diplomáciai jelentésekben leírtakat.

Forrás: MTI   Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Iratkozzon fel hírlevelünkre