Nőnek lenni és maradni

Mi a fontosabb: hogy elég nő legyen a közéletben, vagy hogy hozzáértő emberek legyenek ott – függetlenül a nemüktől? Az utóbbi napok eseményeinek fényében ezt a kérdést járta körbe Jobbágyi Zsófia a Magyar Hírlapban megjelent véleménycikkében.

Egyre többször hallani a politikai szólamokban (is), hogy a nőknek legalább ugyanolyan arányban kell képviseltetni a saját nemüket, mint a férfiak. Legutóbb DK Dobrev Klára harsogott a női egyenjogúságról, „megtámogatva” ezzel a kapcaként kezelt Karácsony Gergelyt felváltó –, a DK szerint „pengeéleseszű” nőt –, a „nincs egy rongyom, amit felvegyek”  Kálmán Olgát – fogalmaz cikkében Jobbágyi Zsófia.

– A „több nőt a politikába” szlogen vajon elegendő-e ahhoz, hogy a legmegfelelőbbek vezessék közös dolgainkat? – sugallja a kérdést a cikk szerzője: “az a lényeg, hogy nő legyen, vagy az a fontos, hogy alkalmas legyen, akár férfi, akár nő?”. Erre a helyes válasz csak egy lehet: akár férfi, akár nő, de a legmegfelelőbb legyen. Azaz pusztán a női jelenlétért ne válasszanak be felelős pozíciókba nőket, csak azért, hogy elmondható legyen, hogy mennyire trendi és liberális álláspontot alkalmaznak.

Az alkalmassági kritérium több, a női nemhez tartozó magyar politikus esetében aggályokat vet fel. Dobrev Klára büszkén vállalja, hogy nem szavazott a fideszes Járóka Lívia alelnökké választásához, miközben Járóka első dolga az volt, hogy gratuláljon a DK asszonyának. Cseh Katalin csehül áll a jó modorban, amikor megalapozatlan kritikával mocskolta be szintén Járókát.

– Persze a művi terhességmegszakítás botmixeres eljáráshoz való hasonlatán csak kedélyesen kacagó Cseh Katalinnal kapcsolatban már semmin sem csodálkozhatunk. Nem várhatunk el különösebb hazafiasságot az abortusztablettáról egyszerű fájdalomcsillapító pirulaként vélekedő momentumos képviselőtől. Ezért azon sem szabad meglepődnünk vele kapcsolatban, hogy a magyarok kiirtására buzdító román Dacian Ciolossal, a Renew Europe liberális EP-frakció vezetőjével fotózkodott a minap a legnagyobb derűvel – mutat rá Jobbágyi Zsófia.

A cikk szerzője a negatív női politikusainkkal kapcsolatban elmondta, hogy nem képesek olyan értéket felmutatni a közéletben, amellyel segíthetné a magyar nőket. Nem mutatnak példát a minden helyzetben nőnek maradás kihívására – fogalmazza meg a cikk szerzője, aki úgy látja,

nőnek maradni és lenni, igazi példát mutatni élethosszig tartó, kőkemény feladat. Mondhatni: „férfimunka”.

Forrás: MH

Iratkozzon fel hírlevelünkre