Kérészéletűnek bizonyult az ellenzéki együttműködés

Szétesett az őszi önkormányzati választásra bejelentett ellenzéki együttműködés több városban; 2010 óta szinte minden évben bejelentik az ellenzéki pártok a teljes összefogást, de ezek a bejelentések pillanatok alatt felborulnak – jelentette ki  Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Az elemző kifejtette: véleménye szerint azért van, mert

ellenérdekelt pártokról van szó, akik különböző támogatottsággal és érdekekkel rendelkeznek, innentől kezdve nem lehet ezt a “morbid-hibrid” formációt egyben tartani.

A DK célja, hogy az MSZP-t megelőzze, így nem lehet arra számítani, hogy a DK támogassa Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét az őszi önkormányzati választáson.
    

Deák Dániel hangsúlyozta: az ellenzéki pártok több vidéki városban és budapesti kerületben egymással harcolnak, és fontos fővárosi kerületekben továbbra sem tudtak megállapodni az ellenzéki jelöltekről.
    

Az elemző arról, hogy a fideszes Járóka Líviát és Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció képviselőjét is alelnökévé választotta az Európai Parlament (EP), úgy vélekedett, a magyar baloldali politikusok az elődeik munkáját fogják folytatni az EP-ben, így nem várható változás.

A nemzeti ügyekben az ellenzéki politikusok nem fognak Magyarország mellett szavazni.

A személyek cserélődtek ki, akik a hazai belpolitikai ellentéteket viszik ki európai uniós színtérre, és külföldön vádolják a magyar kormányt.

Forrás: MTI   Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre