Burkina Fasóban a hitük miatt ölik a keresztényeket

A Ouagadougouban szolgáló olasz misszionárius beszámolt a nemzetközi média által túlzottan nem közvetített súlyos állapotokról. A 2015 óta egyre feszültebb helyzet az utóbbi hónapokban különösen kiéleződött. A keresztényeket muszlim hitre akarják áttéríteni a szélsőségesek. Az egyház és a helyi misszionáriusok imádkoznak és cselekednek a békéért.

A dzsihadisták arra kényszerítik a helyi lakosságot, hogy menjenek vissza otthonaikba, oda, ahol a keresztényeket a muszlim hitre való áttérésre kényszerítik. Azzal fenyegetik őket, ha ezt nem teszik meg, kivégzik őket – adja hírül a Magyar Kurír.

– Burkina Fasó 20 milliós lakosságának 20-25 százaléka keresztény – számol be a neve elhallgatását kérő olasz misszionárius. Az elmúlt hetekben meggyilkoltak egy protestáns lelkészt és egy katolikus papot néhány hívővel együtt, valamint két szalézi misszionáriust.

Az Al-Kaida és az Iszlám Állam feltehetőleg azt akarja bebizonyítani, hogy csoportjaik erőteljesebben vannak jelen a térségben más országokhoz viszonyítva. Június 19-én Belehede faluban tizenhét ember halt meg támadásuk következtében. Olyan térségekről van szó, amelyeket a fegyverkereskedelem és a kábítószer-csempészet útvonalai szelnek át.

– Mintegy 140-160 ezer embert telepítettek ki, akik nem jutnak egészségügyi ellátáshoz, és az iskolákat is bezárták a terrortámadások miatt – tette hozzá az olasz misszionárius.

Burkina Faso és Niger püspöki konferenciái felemelték a szavukat a két országban egyre fokozódó terrorizmus miatt, és buzdították a két ország lakosságát az egymás közötti béke fenntartására.

– Burkina Faso muszlim közösségét is erőszak sújtja – emlékeztetett az ouagadougoui misszionárius. Májusban egy imámot és fiát ölték meg az ország északi részében.

Forrás: Magyar Kurír

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre