Ókovács Szilveszter: Európában az ateista is keresztény

„Európában az ateista is keresztény" – a Magyar Állami Operaház 2019/2020-as évadának tekintélyes műsorkalendáriumában ezzel a megállapítással kezdi köszöntőjét az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter. A Magyar Kurír által készített beszélgetésben a főigazgató beszámol a bemutatásra kerülő darabokról, amelyek a keresztény gondolatiság köré csoportosulnak.

A keresztény évad kifejezésről szólva Ókovács Szilveszter a vele készült interjúban kifejtette: az opera nehezen választható el a keresztény kultúrkörtől. A műfaj ugyanis a Róma bukása után ötszáz éven át széttagolt, de minden ízében keresztény Itália területén született. – Ha meg kellene neveznem egy igazán „ateista” operát, bajban lennék. Még a brazil romantikus Gomes A guarani című indián operájában is biztosan van transzcendens, sőt keresztény vonás – mutat rá a főigazgató.

A tánc és a zene már önmagában bekapcsol a természetfelettibe. A program célja, hogy mindenki felismerje: valójában az összes évad keresztény. Ezzel együtt 2020 májusában megrendezésre kerül a KeresztFeszt, amelynek keretében direkte keresztény üzenetű művek jelennek majd meg: Don Carlos, Messiás, Salome, Tannhäuser, A kármeliták, A Mester és Margarita… Valamint bemutatásra kerül Karol Wojtyła (II. János Pál pápa) Az aranyműves boltja című dráma-oratóriuma is.

Ókovács szerint akár a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként is értelmezhető a tervezett keresztény évad – amely szép és gazdag, sőt, talán világviszonylatban is páratlanul színes lesz.

Arra a kérdésre, hogy a keresztény jelleg milyen más módokon ölt testet az évadban, a főigazgató elmondta: Balázs-áldást tervez az énekesek részére, bízva abban, hogy egy ilyen szezonban ez nem tűnik majd ájtatoskodásnak. – Az éneklés mibenléte rejtély, két kis izomszalag máig nem tisztázott módon egy tulajdonképpeni „fekete dobozban” hozza létre az emberi hangot, amely szerencsés és talentumos személy esetben egy egész óriászenekart és hatalmas tereket képes művészi módon, differenciáltan átzengeni – mondta, hozzátéve: a keresztény tartalmú művek bemutatása nemcsak szakmai, hanem hitbéli kötelesség is.

Forrás: Magyar Kurír; Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre