Megjelent a Századvég közvélemény-kutatása az ellenzéki előválasztást követően

A főpolgármester-jelölti előválasztáson nem a budapestiek által legkedveltebb ellenzéki jelölt, Kálmán Olga győzött – állapította meg a Századvég Alapítvány, amely júniusi közvélemény-kutatásán alapuló elemzésében arra is rámutat, hogy nincs esélyes baloldali jelölt Tarlós Istvánnal szemben, a budapestiek többsége a jelenlegi főpolgármester győzelmére számít az októberi önkormányzati voksoláson.

A Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásában az ellenzéki előválasztásokat követően azt vizsgálta, hogy a budapesti választók melyik főpolgármester-aspiránst tekintik a legesélyesebbnek az őszi győzelemre, illetve hogyan ítélik meg az aktuális és volt jelölteket.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott felmérés szerint a budapestiek 68 százaléka úgy véli, Tarlós István fog győzni októberben a főpolgármester-választáson. A Századvég kutatása megállapítja: még az ellenzéki szavazók tekintélyes része is a jelenleg regnáló főpolgármester újraválasztására számít, amely jelentős mértékben csökkentheti ennek a tábornak a részvételi hajlandóságát az őszi voksoláson.

A Századvég szerint a Párbeszéd jelöltjét, Karácsony Gergelyt mindössze a megkérdezettek 13 százaléka tartja esélyesnek a győzelemre, míg az előválasztások során alulmaradt Kálmán Olgáról 8, Kerpel-Fronius Gáborról pedig 1 százalékuk vélekedett hasonlóan. Puzsér Róbert győzelmére, a felmérés szerint, szintén a budapestiek csupán 1 százaléka számít.

„Megállapítható, hogy a fővárosi választók egyik ellenzéki jelöltet sem tartják igazán esélyesnek Tarlós István legyőzésére, amely elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy az előválasztási procedúra csak fokozta a baloldal kaotikus viszonyait, illetve még az ellenzéki választók jelentős hányada is megkérdőjelezi a baloldali jelöltek alkalmasságát”

– fogalmaz közleményében a Századvég.

A kutatási eredmények az alapítvány szerint arra is rámutattak, hogy a Tarlós István személyes kedveltsége messze meghaladja riválisaiét: a válaszadók 51 százalékának pozitív véleménye van a kormánypártok jelöltjéről. Külön érdekességnek nevezik, hogy az előválasztások alkalmával nem a legkedveltebb ellenzéki jelölt győzött, hiszen Kálmán Olgáról a budapestiek 43, míg Karácsony Gergelyről 38 százaléka vélekedik kedvezően. A jelenség hátterében a Századvég értékelése szerint az áll, hogy a szocialista szavazók – bár szimpatikusnak tartották a DK-jelöltjét -, inkább a saját pártjuk jelöltjét támogatták a voksoláson. Puzsér Róbertről a megkérdezettek 21, a Momentum jelöltjéről, Kerpel-Fronius Gáborról pedig 20 százalékuk alkotott pozitív képet – állapította meg a kutatás.

A Századvég június 15-18. között, a budapesti felnőtt lakosság körében végzett telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit Budapest összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – közölte a Századvég.

MTI 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!