Nem lehet földönkívüli űrhajó az ‘Oumuamua csillagközi objektum

Ugyan a besorolása bizonytalan, egyben mégis egyetértenek a legfrissebb tanulmány szerzői: az Oumuamua névre keresztelt, szivar alakú, kaotikusan forgó csillagközi égitest nem lehet idegen lények űrszondája.

Különös alakja és mozgása miatt arra is gondoltak a csillagászok, hogy a Naprendszeren átszáguldó, idegen csillagrendszerből érkezett objektum talán idegen civilizáció nevében érkezett felderítőként.

A fenti animáció azt mutatja, hogy eleinte dús fantáziával milyennek képzelték el

Egy nemzetközi kutatócsoport áttekintette az adatokat és arra jutott, hogy

„nincs olyan bizonyíték, amely idegen lényekre utalna”.

A Naprendszeren átszáguldó ‘Oumuamua – 1I / 2017 csillagközi aszteroida – egy valósághoz feltehetően jobban közelítő animáción. (A hatalmas teleszkópokkal való megfigyelések azt mutatták, hogy ez az egyedülálló tárgy sötét, vöröses és erősen hosszúkás alakú.)

A vöröses színű ‘Oumuamuát 2017. október 14-től 2018. január 2-ig követték, amíg el nem tűnt a legerősebb űrtávcsövek látóköréből is. A becslések szerint 800 méter hosszú tárgy kaotikusan forogva száguldott végig a Naprendszeren.

A Naprendszerben leírt valóságos hiperbolikus alakú pályája – Alatta lévő csillagtérképeken pedig annak az ábrázolása látható, hogy az égbolton érkezésekor és távozásakor látszólagosan éppen mikor, merre járt

„A legfontosabb, amit találtunk, hogy az ‘Oumuamua tulajdonságai természetes eredetre vallanak, így indokolatlan lenne idegen technológiára következtetni. Ha hirtelen, megmagyarázhatatlan manővert tett volna, annak valóban utána kellett volna járnunk”

– mondta Matthew Kninght, a Marylandi Egyetem csillagásza, a Nature Astronomyban közölt tanulmány társszerzője.

‘Oumuamua forgásából adódó fényességeltérés. A megközelítőleg 800 m nagyságú objektum alakjára csak a fényessége változása alapján tudtak következtetni. Fotó: Wisconsini Egyetem

Az ‘Oumuamuát a Hawaii Egyetem Pan-STARRS1 űrtávcsöve fedezte fel. Hawaii nyelvű neve „messziről érkező hírnököt” jelent.

‘Oumuamua „messziről érkező hírnököt” jelent – művészi ábrázolás

Knight szerint az objektumot nem könnyű valamilyen ismert kategóriába sorolni, üstökösnek vagy aszteroidának nevezni, ezért inkább az általános objektumnál maradtak.

„Az aszteroidák sziklásak, nincs rajtuk jég, az üstökösök kő és jég keverékei, piszkos hógolyók, ahogy mondani szokták”

– magyarázta.

Az ‘Oumuamua egy másik művészi ábrázolása

Az ‘Oumuamua egy távoli csillagrendszerből lökődött ki valahogyan, a csillagközi űrön át érkezett a Naprendszerbe. Porcsóvája nem volt, gázt sem bocsátott ki, tehát az üstökösek tulajdonságai nem jellemezték.

A tanulmány szerint „az ‘Oumuamua kézenfekvő magyarázata, hogy egy távoli csillagrendszerben kialakult bolygóépítő kő vagy egy planéta töredéke”.

Összetétele ismeretlen maradt. Jelenleg a Szaturnusz mögött száguld kifelé a Naprendszerből.

MTI

***

A TERMÉSZET MŰVE LENNE AZ ‘OUMUAMUA FORMÁJA?

Egy több százmillió éves kopási folyamat is eredményezhette a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett első ismert aszteroida, a ‘Oumuamua futurisztikus alakját, állítja egy cikkben Domokos Gábor, Várkonyi Péter, Sipos András és Szabó M. Gyula, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma és az MTA–BME Morfodinamikai Kutatócsoportja tudósai közös tanulmányukban, mely az Amerikai Csillagászati Társaság folyóiratában 2017. december 15-én jelent meg.

„Jelenleg még nem tudjuk, hogy az égitest miből van, honnan származik, milyen útvonalat járt be, így a részletes forgatókönyvet nem lehet rekonstruálni. Az biztos, hogy apró részecskék becsapódásának hatására, a szülő naprendszerben és út közben is koptató hatás érte az égitestet. Ha eleve feltételezzük, hogy ez a kopás jelentős volt, akkor nagyon sokféle induló alakból szükségképpen a megfigyelt forma alakul ki, ami természetes és valószínű magyarázatot nyújthat az égitest bizarr alakjára” – idézi a közlemény Szabó M. Gyulát, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgatóját, a Kozmikus Hatások és Kockázatok kutatási program szombathelyi csoportjának vezetőjét. Fotó: elte.hu

A felhasznált képek: NASA, JPL-Caltech

Iratkozzon fel hírlevelünkre