„Mámor, muzsika, Martos”

A felvidéki magyar közélet újraindítására, és a helyi közösség előtt álló kihívásokra összpontosít közéleti programjában a felvidéki magyarság egyik legnagyobb nyári rendezvénye, a Martosi Szabadegyetem, amelynek hetedik évada szerdán veszi kezdetét - közölte Gubík László, a rendezvény főszervezője kedden.

Martos, 2018. július 4. Függõágyban pihen egy résztvevõ a hatodik alkalommal megrendezett Martosi Szabadegyetem Martfeszt táborában a felvidéki Martoson 2018. július 4-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A szabadegyetemet – amely idén a „Mámor, muzsika, Martos” – mottót viseli, július 3. és 7. között rendezik meg a Révkomáromhoz közeli Martoson. A rendezvényt a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK) szervezi, a magyar kormány támogatásával valósul meg.

A szabadegyetem szerdán délután a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretén belül elkészült helyi református óvoda ünnepélyes átadójával kezdődik. Ezt követően kerül sor a hivatalos zászlófelvonásra, majd a Martfeszt hagyományos kezdőprogramjára, a szabadegyetem fővédnökének, Kövér Lászlónak az értékelő fórumára. Ez utóbbin a házelnök beszélgetőpartnerei Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke lesznek.

Martos, 2018. július 4. Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b3) érkezik a hatodik alkalommal megrendezett Martosi Szabadegyetem Martfeszt táborába a felvidéki Martoson 2018. július 4-én. Mellette Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke (b), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (j2) és Gubik László fõszervezõ (j). MTI Fotó: Krizsán Csaba

A szabadegyetem programja az idén mintegy 120 programból áll. A közéleti programokat az idén különböző felvidéki magyar szervezetek állították össze, a családi programokat pedig a Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából a Külhoni Magyar Gyerekek Éve keretében szervezik. Mindkét programsorozat rendezvényei az idén először lesznek ingyenesen látogathatóak.

A közéleti programok sorozatában szerepel mások mellett Szili Katalin miniszterelnöki megbízottnak és beszélgetőpartnereinek programblokkja az önkéntes munkáról, erre csütörtökön kerül sor. Pénteken rendezik Orbán Balázs, miniszterhelyettesnek és beszélgetőpartnereinek fórumát a Kárpát-haza magyar jövőjéről. Szombaton délután pedig ismét megrendezik a Martfeszt másik hagyományos fórumát, a Kárpát-medencei körképet is, amelynek résztvevői – a határon túli magyar pártok elnökei – közösségeik elmúlt egy évének legfontosabb eseményeiről számolnak majd be.

A programkínálatot az idén is sikerült tovább bővíteni, a rendezvényhelyszínek is csinosodtak, számuk is nőtt” – mondta Gubík László. Kifejtette: a hagyományos napközbeni közéleti előadások és vitafórumok sorát, illetve az esti koncerteket számos kiegészítő programmal bővítettek. A Martfeszt keretében rendezik meg a Felvidéki Labdarúgó bajnokság, valamint a Felvidék Arca szépségverseny döntőjét is. Számos szórakoztató jellegű, könnyed rendezvény, népművészeti, hagyományőrző programok és sportfoglalkozások mellett a fesztivál idején egy mozi, illetve egy termelői piac is üzemel majd a helyszínen.

A program gazdagságára építettünk, az életérzést szeretnénk átadni” – mondta Gubík László.

A zenei program felhozatalából a szervezők kiemelték Emmer Péter szerdai lemezbemutató koncertjét, a Zorall és a Tankcsapda csütörtök esti illetve Rúzsa Magdi pénteki fellépéseit, valamint Deák Bill és Hobó szombati különálló koncertjeit.

A Martosi Szabadegyetemet hagyományteremtő és hiánypótló céllal, az erdélyi Tusványos mintájára, 2013-ban rendezték meg először. A szabadegyetemet már harmadik éve a község labdarúgópályája mellett kialakított fesztiválközpontban tartják, ahová azt követően költözött a rendezvény, hogy kinőtte korábbi otthonát, a martosi Feszty parkot.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre