Timmermans: „Nem biztos, hogy ezt vennünk kéne”

Élő videó látott napvilágot a Facebookon a vasárnapi EU-s csúcstalálkozó egyik érdekes pillanatáról. A videóból sok minden kiderül, többek közt az is, hogy a jogállami kérdések „grállovagjaként” emlegetett Timmermansnak valójában nem az elvek és erkölcsök számítanak, hanem az, hogy megszerezze a hőn áhított elnöki pozíciót és a vele járó hatalmat.

A vasárnap este megrendezett, éjszakába nyúló EU-s csúcstalálkozó egy érdekes pillanata éjjel fél tizenkettőkor érkezett el. Ekkor ugyanis Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Frans Timmermans négyszemközti megbeszélést tartott a csúcstalálkozó szünetében, és mindennek egy részét Boriszov élőben közvetítette a Facebookon:

Posted by Boyko Borissov on Sunday, June 30, 2019

A videóban Boriszov a kialakult helyzetről beszél, megemlítve azt, hogy Manfred Webernek több tapasztalata van az Európai Parlamentben – vagyis ezért alkalmas lenne az Európai Parlamenti elnöki pozíciójára –, míg Timmermans a bizottsági ügyekben szerzett több tapasztalatot az elmúlt években. A bolgár miniszterelnök továbbá azt is megjegyzi a beszélgetés során, hogy „jobb lenne dönteni végre a tisztségek kérdésében”, amit az EPP  többi képviselője felé is közvetíteni fog. 

Timmermans válaszában azt hangsúlyozta, hogy milyen jó kapcsolatuk van kettejüknek Boriszovval, mennyiszer dolgoztak már együtt korábban, illetve hogy milyen nagyra értékeli Boriszov küzdelmét a bulgáriai szervezett bűnözéssel szemben. 

Nem sokkal ezt követően Timmermans a kamerára nézett, és úgy szólt: „Nem biztos, hogy ezt az egészet vennünk kéne”, ezzel pedig vége is szakadt a megbeszélés élő közvetítésének.

Egyes feltételezések szerint a kettejük közt zajló vita lényege a következő: Boriszov támogatja Timmermanst, illetve „királycsinálóként” segít neki megnyerni az EPP más miniszterelnökeit,  amiért cserébe Kristalina Georgieva vagy Mariya Gabriel megkaphatna egy kulcspozíciót az EU-s tisztségek közül.