Katolicizmusra áttért bíborost avat szentté Ferenc pápa

Az anglikán egyházból a katolikusba áttért John Henry Newman bíborost, teológust Ferenc pápa októberben a Vatikánban szentté avatja - jelentette be a Szentszék hétfőn.

A szentté avatást október 13-ra tűzték ki, amikor az Amazóniával foglalkozó rendkívüli szinódus (püspöki tanácskozás) zajlik majd a Vatikánban. John Henry Newman bíborossal együtt négy szerzetesnőt is az oltárra emelnek. Newman bíboros az első angol, akit a reformáció óta a katolikus egyház szentté avat.

Az 1801-ben Londonban született John Henry Newman anglikán vallású családhoz tartozott, az anglikán egyház diakónusa volt, majd áttért a római egyházba. 1847-ben szentelték katolikus pappá, csatlakozott a Néri Szent Fülöp alapította Oratórium-közösséghez, majd 1848-ban hasonló oratóriumot alapított Birminghamben. 1879-ben XIII. Leó pápa bíborossá kreálta, 1890-ben halt meg. XVI. Benedek pápa avatta boldoggá ünnepélyes keretek között 2010 szeptemberében, egykori oratóriumának városában.

Newman az egyik legjelentősebb hatású konvertitának számított a viktoriánus Angliában, teológusként, filozófusként, íróként és költőként is ismert. Teológiai munkái visszaköszöntek a II. Vatikáni Zsinat (1962-1965) munkái során is.

Szentté avatását az anglikán egyház is üdvözölte, “hídépítésnek” nevezve a két egyház közti kapcsolat jegyében.

A Vatikán hétfőn bejelentette azt is, hogy Ferenc pápa július 8-án a Szent Péter-bazilikában misét mutat be a Földközi-tengerbe veszett emberekért, a pápa hat évvel ezelőtti, Lampedusa szigetén tett látogatása évfordulóján. A sajtó előtt nem nyitott misén 250 menedékkérő vesz részt az őket segítő szervezetek tagjaival.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!