Új magyar eljárás a szívinfarktus kockázatának jelzésére

Maurovich-Horvat Pál kutatóorvos közölte: a személyre szabott előrejelzést modern képalkotó technikák és véralapú biomarkerek együttes alkalmazásával kívánják elérni.

Elmondta, a betegek nagy többsége esetében a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál jelenti az első tünetét annak, hogy valami nincs rendben a koszorúerekkel. Ezek a betegek, mielőtt elszenvedik első infarktusukat, nagyon gyakran panaszmentesek és nem fordulnak orvoshoz.

 A Lendület program által támogatott kutatás során kialakított eljárással képalkotó rendszerek és laborvizsgálat eredményeinek kombinálásával kapnak egy százalékos eredményt. Ezzel a jelenleginél pontosabban megállapítható, milyen valószínűséggel kap infarktust a páciens – hangsúlyozta a kutatóorvos.

 

Statisztikák szerint Magyarországon évente mintegy 30 000 friss akut miokordiális infarktussal kell számolni.

A betegség a középkorú férfiaknál vezető halálok, felnőttek esetében minden öt halálesetből egy szívinfarktus következménye. Előfordulása férfiaknál egy bizonyos életkorig négyszer gyakoribb, a női változókort követően a nemek közötti különbségek kiegyenlítődnek.

Forrás: MTI, hazipatika.com

'Fel a tetejéhez' gomb