Rajcsányi Gellért: Milyen legyen a jövő Budapestje?

Budapest belső városmagja egyedülálló egységet képez – hívja fel a figyelmet Rajcsányi Gellért, hangsúlyozva: a városnegyedek felújítását még átfogóbb programokkal kell folytatni a jövőben. – Házközösségekkel, vállalkozókkal, kerületi és fővárosi szinttel összefogva kell nagyszabású programokat megvalósítani, hogy ne sporadikusan, hanem ütemesen és egységesen valósuljon meg a város újjászületése, a régi, megkopott, elhanyagolt szépségének újbóli kibontakozása – írja, pozitív példaként említve a Palotanegyed és az V. kerület déli területének fejlesztését. 

Ezzel párhuzamosan a külvárosok világában új esztétikai egységet kell teremteni, ott, ahol a kései szocializmus, majd a vadkapitalizmus évei, évtizedei hoztak létre átgondolatlan, kiforratlan, hol zavaros, hol egyszerűen ocsmány „városképeket”. 

Rajcsányi arra figyelmeztet: bár Budapest európai metropolisként és egy tízmilliós ország fővárosaként mindig is forgalmas hely marad, a gazdasági fellendülés hatására növekvő forgalom mostanra nehezen tűrhető helyzetet eredményezett, amely ráadásul évről évre fokozódik. Megoldási javaslatként az autós közlekedés radikális csökkentését és a jó szerkezetű közösségi közlekedés minőségi bővítését javasolja.

– A radikális forgalomcsökkentés radikális zaj- és koszcsökkentéssel fog járni, oldódnak a dugulások, csendesülnek az utcák, simulnak az arcvonások, csillapodnak a megfeszült idegek – érvel.

Végül kitér arra, hogy Budapest zöldítése, fásítása, – valódi – zöldfelületekkel való dúsítása elsődleges, kiemelt fontosságú lesz a következő évtizedben. – A köztereken, utcákon, közlekedési csomópontokban, régi bérházakban és a legújabb lakóparkokban is fára és még több fára lesz szükség – hívja fel a figyelmet. Rajcsányi Gellért a legérthetetlenebb jelenségek között tartja számon, amikor egy-egy új építésű ház körüli telken az építtető kivágja az összes fát, és füvesíteni, rosszabb esetben térkövesíteni akar mindent. – A legsivárabb erzsébetvárosi utcáktól az új lakóparkokig ahová lehet, fákat kell telepíteni – hangsúlyozza.

Írása teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

 

'Fel a tetejéhez' gomb