Hortobágyi Cirill: Előrejutni a megélt hittel lehet

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom meghívására Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát véleményezte Ferenc pápa egyházi szolgálatát. Az előadó kifejtette, nagyra értékeli az egyházfő tevékenységét. Rámutatott, sokszor kiragadott mondatokkal magyarázzák félre az isteni irgalmasságot szolgálata szívébe állító Szentatyát, aki spontán, emberközeli mondataival valóban hibás kijelentéseket is tesz olykor, ám ezzel az egyház emberi arcát erősíti, amelyre nagy szüksége van a mai világnak.

Nem baj, ha a pápának ember arca van – jelentette ki Hortobágyi Cirill a beszélgetés során. A legutóbbi pápák sorát végigtekintve megállapította: II. János Pál lengyelként, magával hozta a népi vallásosság kiemelt szerepét; XVI. Benedek művelt teológus; Ferenc pedig „ki akar lépni”, és a szegények egyházának pápája akar lenni, a lelki vonulatot állítja fókuszba.

– A jövő Egyházának misztikusnak, missziósnak és ökumenikusnak kell lennie – húzta alá Hortobágyi Cirill, aki szerint Ferenc pápa ehhez még egy karaktert tett hozzá: a személyességet, amelyet általunk korábban közölt magyarországi felmérések is alátámasztanak.

A pannonhalmi főapát szerint a migránsokkal kapcsolatos polémiában is Ferenc pápa hangsúlyozta a személyes kapcsolatok fontosságát. Találkozásokra van szükség, hogy megismerjük a másik személyes élettörténetét.

A Miatyánk szövegének megváltoztatásáról a főapát elmondta: sokszor úgy vagyunk a liturgikus szövegekkel, mintha azt így pottyantotta volna le a Jóisten az égből – de ez nem így van. – Értelmezett szövegekről van szó, és időnként megváltoztatják őket. Ám az is biztosra vehető, hogy Ferenc pápa érzékeny módon közelítene a szövegváltoztatás magyarországi megvalósításához, lévén, hogy az ökumenikus egység iránti törekvés fontos lenne számára – vélekedett Hortobágyi Cirill.

A pannonhalmi főapát kérdésre válaszolva hangsúlyozta: Ferenc pápa világosan látja, hogy Európa missziós terület, és azt is látja, hogy az evangélium megélése tud hatni. – Akkor lesz változás Európában, ha mi magunk teszünk valamit – nem a pápán kell számon kérni dolgokat. Előrejutni a megélt hittel lehet – utalt az egyházi szegénység kérdésköréhez kapcsolódóan a pannonhalmi főapát.

Forrás: Magyra Kurír; Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre