Ön mit tenne, ha találna egy pénzzel teli tárcát?

Az emberi őszinteséget szerették volna vizsgálni azzal a kísérlettel, melynek keretében 17 ezer pénztárcát hagytak el negyven különböző ország 355 városában. A kísérlet eredményei nagy meglepetést okoztak.

Mit tennél, ha egy készpénzzel teli elhagyott pénztárcát találnál?

– tette fel a kérdést tudósok egy csoportja abban a nemzetközi kutatási kampányban, mely a polgári becsületességet volt hivatott felmérni. Ennek keretében többek között turistának álcázott kutató asszisztens lépett be különböző bankokba, hogy egy talált pénztárcát nyújtson át a bankpénztárosnak. „Valaki elvesztette, tudna rá vigyázni?” – mondták a beavatottak, mielőtt átnyújtották a bankkártyát, névjegykártyát, élelmiszer-listát és készpénzt tartalmazó tárcát.

A kutatók rájöttek, hogy a pénztárcában lévő összeg nagysága befolyással bír a vizsgálati alanyok viselkedésére.

Az eredeti hipotézis szerint egy bármennyi pénzt tartalmazó talált pénztárca visszajuttatásának esélye a tulajdonoshoz az „ingyen pénz” élménye alapján nagyon alacsony. A kutatók meglepetésére azonban ennek éppen az ellenkezője volt tapasztalható.

Az emberek ugyanis nagyobb valószínűséggel küldték vissza tárcát akkor, amikor az nagyobb összeget tartalmazott.

– mondta el Alain Cohn, a Michigani Egyetem vezető írója. „Először el sem akartuk hinni, de aztán megháromszoroztuk a tárcában lévő összeget, és ugyanezt az eredményt kaptuk!” – tette hozzá Cohn.

A 100 dollárt tartalmazó pénztárcák körülbelül 72 százalékát jelentették, a 13 dollárt vagy kisebb összeget rejtőket viszont csak 67 százalékban próbálták visszajuttatni a tulajdonosnak. A készpénzt egyáltalán nem tartalmazó tárcák 46 százalékát szintén visszajuttatták – derülnek ki a tanulmány eredményei a Science folyóiratból.

Az eredmények kimutatták továbbá, hogy az emberek becsületessége nem feltétlenül függött a gazdasági haszon lehetőségétől, inkább a tisztességtelen cselekedet miatti rossz érzéssel volt összefüggésben. A pozitív cselekedetet, vagyis a visszajuttatást az elvesztő iránti empátia érzése okozta leginkább, a másik ok pedig a saját magunkról alkotott pozitív kép megőrzésének fontossága volt. Így minél több pénz van egy tárcában, a megtaláló annál bűnösebbnek érezné magát, ha nem juttatná vissza a tulajdonosnak.

Az eredmények annak fényében is meglepőek, hogy az emberek általában pesszimistának bizonyulnak tárcájuk elvesztésekor annak megtalálásával kapcsolatban és gyakran a legrosszabb következményekre számítanak.

A kísérlet alapján úgy tűnik, van még remény az emberek becsületességét illetően, és a helyes dolog cselekvésének ösztöne sem veszett ki legtöbbünkből. Nem maradt más, mint feltenni a kérdést: Ön mit tenne, ha találna egy pénzzel teli tárcát?

Képek forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre