Gyenge legitimású az előválasztás

Csupán pár órája zárult le a budapesti főpolgármesteri előválasztás, mégis könnyen lehet, hogy az ellenzéki erők egysége már most megbomlik. Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az előválasztás legitimitása eleve gyenge alapokon áll, ezért elképzelhető, hogy az eredményt a vesztesek meg is fogják kérdőjelezni. Erre következtethetünk abból is, hogy „az utóbbi napokban a DK részéről már meg is kezdődött a választási csalás narratívájának felépítése” – fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció választási csalásra hivatkozva már hétfőn bejelentést tett a nem túlságosan egyértelmű legitimációval bíró fővárosi előválasztást szervező Civil Választási Bizottságnál. Állításuk szerint politikai ellenfeleik félrevezető tartalmú automatikus hívásokkal próbálták meg manipulálni a választásokat.

„A hívás úgy állítja be Karácsony Gergelyt, mintha Gyurcsány Ferenc és a DK által hivatalosan támogatott jelölt lenne, ehhez pedig Gyurcsány Ferenc egy korábbi tévészereplésének hangját is felhasználták” – írták közleményükben. Mindehhez persze az elkövetőknek nem volt nehéz hanganyagot szerezniük, hiszen június elejéig Gyurcsány valóban Karácsony jelöltségét támogatta.

Nem sokkal később kiderült, hogy a hívások mögött Karácsony Gergely stábjának tagjai állnak, akik – állítólag – a most éppen főpolgármesteri címre pályázó politikus tudta nélkül folyamodtak ehhez a trükkhöz. A zuglói polgármester a telefonos kampányt leállította, majd bocsánatot kért riválisaitól az akcióért.

A Demokratikus Koalíció feljelentése kapcsán azonban a Civil Választási Bizottság azt állapította meg, hogy nem történt csalás az előválasztás során. A Mandiner kérdésére Magyar György, a bizottság elnöke elmondta: „Az előválasztás nyilvánvalóan nagy téttel bír, ezért érthető, hogy bizonyos aktivistákban egy kicsit túlteng a tettvágy. Úgy vélem, az ügynek nincs már jelentősége, nincs több tennivalónk. Én megkérdeztem a bejelentést tevő feleket, kérnek-e meghallgatást vagy bármi egyéb segítséget, ők azonban nemleges választ adtak, ezért az ügyet lezártnak tekintjük”.

A DK azonban továbbra is csalásként emlegeti a történteket, amelyek láthatóan hagytak bennük némi tüskét, ahogy az Gréczy Zsolt megszólalásából is kiviláglik: „Gergő ezt leállította, bocsánatot kért érte, amit a DK a lovagiasság szabályai szerint elfogadott, az ügyet lezártnak tekintjük. A csalás ettől függetlenül kétségtelenül megtörtént” – nyilatkozta a Mandinernek a szóvivő.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a Vasarnap.hu kérdésére elmondta: a felmerült vádak eredője nem más, mint hogy

az előválasztás vonatkozásában nem egy klasszikus, közjogi értelemben vett választásról beszélünk. Hangsúlyozta: sem jogi, sem pedig politikai értelemben nincsen biztosítva, hogy a szavazás végeredménye ténylegesen a szavazók akaratát fogja tükrözni.

Az elemző kiemelte: az előválasztás során rengeteg lehetőség van a szavazók manipulálására, ennek a jeleit láthattuk az utóbbi napokban is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a telefonos hívások mellett az is felvetheti a csalás gyanúját, hogy

az online szavazás során egy ember – több internetes címről bejelentkezve– akár többször is szavazhatott.

Hozzátette: nincs olyan szerv, amely képes lenne pontosan ellenőrizni az előválasztás szabályosságát, vagy amely a visszaélések ellen jogorvoslatot biztosítana – ahogy az országos választások tekintetében megteszi ezt a Nemzeti Választási Iroda.

„Az előválasztás eredménye mindennek következtében nem tekinthető legitimnek” – mondta.

Tóth a szavazás részvételi arányait értékelve úgy fogalmazott, hogy a – becslések szerinti – 68 000-70 000 budapesti résztvevő az előválasztás első fordulójának számaihoz képest jó eredménynek mondható, ha azonban azt nézzük, hogy az ellenzéki pártok a fővárosban egy legalább 400 000 fős szavazóbázissal rendelkeznek, akkor már kevésbé.

Az elemzőt arról is kérdeztük: megtörténhet-e, hogy az előválasztás legitimációjában fennálló kérdőjelekre rámutatva a vesztes felek utóbb megpróbálnak arra hivatkozni, hogy csalás történt a szavazás során? Véleménye szerint ez elsősorban akkor történhet meg, ha Karácsony Gergely nyeri a választást. Hiszen „Az utóbbi napokban a DK részéről már meg is kezdődött a választási csalás narratívájának felépítése”.

Véleménye szerint fordított helyzetben Karácsony Gergely és pártjai továbbra is kiállnak majd Gyurcsány mellett, vele ellentétben ugyanis – valószínűleg – nem mernék megtenni azt, hogy az adott ígéreteik ellenére kihátrálnak az ellenzéki összefogásból.

„Világosan látható tehát, hogy Gyurcsányék diktálnak jelenleg az ellenzéki oldalon” – fejtette ki.  

Tóth szerint bár Kerpel-Fronius Gábor győzelme meglepetésnek számítana, amennyiben mégis megtörténne, abban az esetben sem elképzelhetetlen, hogy a DK – arra hivatkozva, hogy májusban ők voltak Budapesten a legsikeresebb ellenzéki párt – csalást kiáltana. Véleménye szerint egyébként Kerpel-Fronius Gábor indítása komoly stratégiai hiba volt a Momentum részéről: „A Momentum jelöltje – Kálmán Olgával és Karácsony Gergellyel ellentétben – a közvélemény számára ismeretlen személy, és pár hét kampánnyal mindezt nem lehet kompenzálni” – szögezte le.

Tóth Erik arra is felhívta a figyelmet, hogy a telefonhívásos eset kapcsán irreálisan gyors volt a Magyar György által vezetett Civil Választási Bizottság reakciója. „Egy ilyen esetben az lenne a szokásos eljárás, hogy a bizottság felméri,  hány embert és miként érhetett manipuláció, illetve hogyan befolyásolta ez őket”.

„Ehhez képest egy nappal a bejelentés után már azt nyilatkozták, hogy nem történt választási csalás – ennyi idő alatt véleményem szerint még a döntéshez szükséges alapvető információkat sem lehet teljeskörűen összegyűjteni, kiértékelni pedig végképp lehetetlen” – fogalmazta meg fenntartását Tóth Erik.  Azt is hozzátette: a bizottság ezzel valószínűleg annak akarta elejét venni, hogy az előválasztásban résztvevő felek közül mindenki elkezdje csalással vádolni a többi pártot.

Véleménye szerint, ha az eredmények a Demokratikus Koalíció számára kedvezőtlenül alakulnak, akkor egészen biztos, hogy erről az esetről fogunk még hallani… „Ha veszítenek, akkor a DK még elő fogja húzni ezt a kártyát, ez Gréczy Zsolt [fentebb idézett] reakciójából is észlelhető.”

Kiemelt képünk forrása: MTI, Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre!