Csak mese az Európai Egyesült Államok víziója

Az Európai Parlamentbe a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) épp hogy nem jutott be. A párt listavezetője, Csáky Pál a Mandinernek adott interjújában elmondta: az elmúlt öt évben számos felvidéki témát sikerült uniós szintre emelni.

A politikus szerint a felvidékiek megérzik majd az uniós képviselet hiányát. Mindössze 350 szavazaton múlt a siker… Csáky Pál szürreálisnak nevezte a helyzetet, mivel az MKP körülbelül 30 százalékkal több szavazatot kapott, mint 5 évvel ezelőtt.

Ugyan a teljes győzelem elmaradt, de az elért eredményre azért Csáky pozitívan tekint. Ez „jó hír az erdélyi, kárpátaljai és délvidéki nemzettársaink számára is, hiszen ők is a nemzetileg elkötelezett politika sikerében érdekeltek, a vegyes nemzetiségű keverékpárt számukra is veszélyt jelent” – mondta.

Az MKP politikusa úgy véli: félő, hogy a felvidékiek érdekében korábban indított kezdeményezéseket a parlament gyorsan le fogja zárni. Bár Csáky szerint kezdetben a Brexit és az erős vezető hiánya lesz napirenden az EP-ben. Az interjúban továbbá elmondta: az Európai Egyesült Államok elképzelését puszta mesének tartja, realitásnak a jelenleg is fennálló, a tagállamok, valamint a központ közötti hatalmi megosztással való játszadozás rendszerét látja.

Csáky Pál nem tekint borúsan az utóbbi időben kialakult magyarellenes eseményekre (Himnusztörvény, Stúr-szobor Párkányban, ukrán nyelvtörvény, úzvölgyi incidens), szerinte az MKP elmúlt időszakban elért eredményei biztatóak:

„küzdeni kell tehát, nincs reménytelen helyzet” – fogalmazott.

Forrás: Mandiner

Iratkozzon fel hírlevelünkre