Csak egy Jézus van

Évről évre egyre több keresztnév közül választhatunk. Az MTA Nyelvtudományi Intézetét törvény hatalmazza fel, hogy eldöntse, mely név válhat anyakönyvezhetővé. Mohamed közte van, Jézust viszont nem adhatunk az újszülötteknek Magyarországon. Harmati Dóra írását szemlézzük.

A törvény által felhatalmazott testület véleményezi az újonnan kért neveket. Évente száz új névre adják áldásukat. Az utóbbiak közül csak néhány férfi példa: Emir, Háfiz, Pió, Zsülien, Franklin és Marlon. És a hangzatos női keresztnevek: Afszana, Appia, Bekka, Citta, Inez, Kreola, Lulu, Manna, Tia és Zazi.

– Az előző felsorolásból is kitűnik, hogy az idegen eredetű neveket kizárólag magyar helyesírással lehet anyakönyveztetni – írja cikkében Harmati Dóra.

Még tartja magát az a nézet a 2001. évi XCVI. törvény alapján, hogy olyan neveket tilos a gyerekünknek választani, amelyet a lányok és a fiúk is ugyanúgy viselhetnének. Ilyen uniszex nevek például a Zoel vagy a Dakota.

Érdekes, annak ellenére, hogy adható lenne a Káin név, mégsem jellemző, hogy a bibliai testvérgyilkos nevét választanák gyermeküknek a szülők.

És noha a „nagy próféta” neve szabadon adható bármely kisfiúnak, ezzel szemben Jézus neve érinthetetlen Magyarországon: a jelenlegi szabályozás alapján azt nem választhatják a szülők. – A felelős grémium a tiltást azzal indokolja, hogy Jézus a magyar és az európai kultúrkörben (a spanyolt kivéve) a kereszténység jelképévé vált – idézi cikkében Harmati Dóra.

A szerző cikke nyomán felmerül bennem a kérdés: a hagyományos, a Teremtő által megálmodott társadalmi nemeket és egyáltalán a kereszténységet – benne a Jézus Krisztusról, a keresztség által elnevezetteket – védő, a névadás területén még önmagukat szilárdan tartó védőbástyákat vajon mikor támadják meg a neoliberális körök az értéksemlegesség szellemében?

Forrás: 777blog.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre