Megosztott, de meggyőzhető társadalmunk a védőoltásokat illetően

A védőoltások világnapjának bejegyzését Magyarország kezdeményezte 2004-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájánál annak apropóján, hogy 2002-ben éppen ezen a napon hirdette ki a szervezet: megszűnt a gyermekbénulás Európában.

Habár a védőoltások szerepének fontossága a fertőző betegségeket illetően megkérdőjelezhetetlen, a társadalomban még mindig tapasztalható a szkeptikus álláspont a különböző oltások beadatása kapcsán.

A témáról Dr. Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnökét kérdeztük. Szerinte a társadalom nagyobb része ma már elfogadja, és egyértelműen a védőoltások fontossága melletti álláspontot képviseli, azonban a társadalom egy kisebb része még mindig erősen oltásellenes. – Ez azért jelent problémát, mert

az általuk kontroll nélkül terjesztett téves nézeteket rengetegen elhiszik, hisz keveset tudnak a különböző betegségekről.

Egyszerűen ma nagyon divatos kételkedni, de szerencsére a kétkedők jelentős része meggyőzhető – tette hozzá a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A védőoltások terjedését és pozitív megítélését mutatja az is, hogy

napjainkban nagyságrendekkel többen kérik a drágább védőoltásokat is, az emberek egyre tudatosabbak és észreveszik, hogy ez jó dolog, s élnek is vele.

A társadalom minél nagyobb részét oltják be, annál kisebb a külföldről jövő fertőző betegségek átvételének esélye, hiszen a legtöbb országhatáron kívülről érkező betegség ellen ma már rendelkezésre állnak védőoltások.

Póta György a szülői attitűdök kapcsán elmondta, főként az orvosok dolga meggyőzni a szülőket a védőoltások fontosságáról. Az az általános tendencia ugyanis, hogy ők meggyőzhetők szkeptikus álláspontjukat illetően. Ha egy orvos rámutat, hogy egy betegség miért veszélyes, és miért van szükség védőoltásra, akkor a szülők kevésbé hisznek az internetnek. Kutatások kimutatták azt is, hogy a szülők

60 százalékban a választott gyermekorvosra hallgatnak a védőoltások tekintetében.

Húsz évvel ezelőtt fel sem merült, hogy valaki megkérdőjelezze egy orvos szavát a védőoltás beadatásának szükségességét illetően, de szerencsére azért ma is meggyőzhető a kétkedő szülők.

A védőoltások világnapja felhívja a figyelmet arra, hogy fejlődő világunkban sem vagyunk teljesen védettek az emberiség kezdete óta fennálló fertőzésekkel és járványokkal szemben, azonban tudatossággal és megfelelő védelemmel ezek a veszélyek szinte teljes mértékben kiküszöbölhetők.

Iratkozzon fel hírlevelünkre