Ez az én testem

Madonna a minap azt nyilatkozta, találkozni és beszélgetni szeretne Ferenc pápával arról, hogy vajon Jézus mit gondolt valójában a nőkről. Az énekesnőt különösképpen foglalkoztatja, hogy Jézus egyetértett-e volna azzal: egy nőnek joga van eldönteni, mit tegyen a saját testével? A kérdéseire a két saját és négy örökbefogadott gyermeket nevelő édesanya a Vatikántól szeretne választ kapni.

Madonnát leginkább csak a nevével lehet jellemezni, hiszen örökösen szétfeszíti az adott kereteket, soha nem áll be a sorba. Még így hatvan felett sem. Jelenleg talán éppen ezzel, az életkora miatti beskatulyázással szállt szembe. Illetve a nők jogainak eltiprásával. Megkereste ezért a tekintélyt követelő óriásokat, hogy a „legnagyobbakkal” vívhassa meg a saját maga feltalálásának legújabb csatáit. Talán éppen azért, hogy egy új szerepben lehessen úttörő egyéniség. Ilyesmi a Madonna-jelenség.

Énekes és táncos, színész és humanitárius jótevő, gyerekeket örökbefogadó édesanya és szexforradalmár, ez mind egyetlen nőben, aki állandó háborúban áll a világgal és a kívülről vagy felülről érkező besorolással. Most a nők jogaiért küzd. Ferenc pápa kihívójaként párbeszédre invitálja a Szentatyát. Talán senki nem csodálkozna azon, ha a katolikus egyházfő igent is mondana erre a mégoly provokatív találkozóra.

Torino, 2015. november 20.
Madonna amerikai énekesnő Torinóban ad koncertet 2015. november 19-én. (MTI/EPA/Alessandro Di Marco)

Az utóbbi évek pápai megnyilatkozásait figyelembe véve, valószínűleg éppen Madonna lesz az, akinek majd pozitív csalódást okozhat a vatikáni csevej. Ferenc pápa egyre nagyobb intenzitással hangsúlyozza a nők szerepének fontosságát az egyházban és a társadalomban. Szerinte az ő megérzéseik és világlátásuk hiánypótló az egyház életében.

2016-ban Ferenc pápa ezzel kapcsolatban kijelentette: az egyháznak be kell vonnia a nőket a konzultációba és a döntéshozatalba is, mivel szüksége van a női szemléletre. A nők növekvő szerepe az egyházban nem feminizmus: az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült valamennyi személynek joga, férfiaknak és nőknek egyaránt.

Azonban még Madonna kedvéért sem fogja Ferenc pápa az egyház álláspontját megváltoztatni abban a kérdésben, hogy a nőnek joga van-e elvetetni születendő gyermekét csak azért, hogy a saját testét védelmezze. Az egyház ugyanis következetesen kiáll a megfogant emberi élet védelme mellett, méltó tiszteletet adva ezzel egyszerre a teremtésben gyökerező anyai hivatásnak.

Miközben sok nő úgy véli, joga van azt kezdeni a saját testével, amit csak akar, mondván: ez az én testem, aközben Krisztus az ő kereszten elszenvedett haláltusáját megelőlegező utolsó vacsorán ugyanezekkel a szavakkal jeleníti meg a megváltó áldozatot: ez az én testem, amely értetek adatik.

A mai világban talán még sokkal nagyobb lázadásnak számítana, amikor egy nő ezt a jézusi, önátadó mondatot tudja alkalmazni saját magára, gyermekei életéért. Lehet, hogy Madonna a most felvett feminista szlogennel éppen a hangosak, a liberálisok és magzatgyilkosok sorába áll be, semmi egyénit és formabontó újdonságot nem hozva magával. 

Forrás: Új Ember, Female First; Fotó: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre