A kuckós Jézus társaságában

Versegi Beáta Mária nővér és csapata 2015 óta szerveznek úgynevezett gyermek szentségimádást. Minden hónapban találkoznak óvodás, vagy kisiskolás korú gyermekekkel, akikkel közösen nagyjából fél órát töltenek el az oltáriszentség jelenlétében. A felnőttek sokszor többet kapnak a gyerekek megtapasztalható hitéből és nyitottságából. Olykor a plüss maci is bekapcsolódik az ilyenkor létrejövő kapcsolati térbe.

– A gyermekeket elsősorban kapcsolatra neveljük – mondja Versegi Beáta Mária nővér az Eucharisztikus Kongresszus hivatalos oldalán készült interjúban. – Megnyitva számukra a teret, beengedjük őket a Szentháromság kötelékébe, amelybe Isten hívja őket. Az ima egy párbeszéd.

A szerzetesnővér elmondása szerint nem szakítják ki a gyerekeket a saját „mesevilágukból”, ahonnan érkeznek. Fontos, hogy ők még nem racionalizálják túl a dolgokat – számukra könnyen elfogadható, hogy az átlényegült kenyérben Jézus valóságosan jelen van. Az alkalmak során létrejön egy olyan tér, amelyben, ügyes kommunikáció révén, Jézusra irányítják a kicsik figyelmét. Ezt a teret visszafogott, ám figyelemfelhívó díszítéssel is erősítik.

– Létező kapcsolódás alakul ki a gyerekek és Jézus között – mondja a nővér. Emiatt lehetséges az is, hogy gyereknyelven alakítják ki az egyes szent fogalmakat is. Így lesz a tabernákulumból kuckó, vagy az oltáriszentségből „kuckós Jézus”.

– Egyszer behoztak egy nagy macit; elkezdtek veszekedni, kinél legyen, kinek az ölébe üljön. Annyit mondtam csak: a maci szeretne most Jézusra figyelni, mi lenne, ha engednétek neki. Lerakták az állatot, ennyi kellett csak. Így működik náluk a kapcsolati tér – meséli élményeit Beáta nővér, hangsúlyozva: az istenkapcsolat egyszerűsége a gyerekekkel élhető meg igazán.

Forrás: iec2020; Fotó: iec2020/Ambrus Marcsi, Rochlitz László

Iratkozzon fel hírlevelünkre