Egyszerűbb lesz az ideiglenes úti okmány igénylése

Irányelvet fogadtak el az európai uniós tagállamok az ideiglenes úti okmányok kibocsátásának egyszerűsítése érdekében, hogy a harmadik országokban képviselettel nem rendelkező uniós polgárok könnyebben hazajuthassanak útlevelük elvesztése esetén - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Útlevelük elvesztése, ellopása, megsemmisülése esetén a károsultak nem csak hazájuk, hanem bármely más EU-tagállam konzulátusán vagy nagykövetségén igényelhetnek majd ilyen dokumentumot. Az ügyintézés a korábbiaknál hatékonyabban fog történni, a képviselet felveszi a kapcsolatot az érintett országgal, amely folyamatnak öt napon belül le kell zajlania.

Az ideiglenes, egyszeri utazásra feljogosító, és legfeljebb 15 napig érvényes okmány lehetővé teszi birtokosa hazatérését vagy kivételes esetben más célállomásra utazását.

Útlevelünk eltűnése külföldön meglehetősen kétségbe ejtő. Az új szabályok biztosítják, hogy az EU állampolgárai gyorsan hozzájuthatnak biztonságos és széles körben elfogadott vészhelyzeti úti okmányhoz bármelyik tagállam képviseletén, amellyel hazajuthatnak

– írta Vera Jourová jogérvényesülésért is felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság ezt követően további technikai előírásokra tesz majd javaslatot, amelyet a tagországoknak két éven belül el kell fogadniuk, valamint át kell ültetniük a tagállami joganyagba. Az irányelv szerinti intézkedések alkalmazását 36 hónappal ezen technikai előírások elfogadása után kezdik majd meg.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre