Katolikus papot és kilenc másik keresztényt végeztek ki Burkina Fasoban

Újabb fejlemények derültek ki a május 12-13-i burkinai támadásról.

A World Watch Monitor legfrissebb jelentései szerint egy katolikus papot és kilenc másik keresztény emberrel végeztek horrorisztikus módon Burkina Faso északi térségében májusban. A támadás része volt annak az elmúlt három hónapban tartó sorozatnak, amely a régió templomait célozza.

Május 12-én, vasárnap, Simeon Yampa atya misét tartott templomában, mikor 30 fegyveres ember lerohanta az épületet Dabloban. A militánsok tüzet nyitottak a hívek közösségére, öten – köztük az atya is – azonnal életüket vesztették. Az áldozatok temetését a rákövetkező nap tartották. Az eseményen protestánsok, muszlimok és egyéb tradicionális vallások hívei is részt vettek, írja az ICC. A Burkina Faso-Nigeri püspöki kar elnöke, Koupéla érseke, François Rouamba is tiszteletét tette a béke és a temetésen való békés együttlét érdekében.

Mindeközben, ugyanezen a napon Zimentenga községben egy másik keresztény közösséget támadtak meg, a Szűz Mária szobortól templomig tartó menetük alatt. A fegyveresek a kisebbeket hagyták elmenekülni, de négy felnőttel végeztek.

A sorozatos incidensek miatt a térségben élő keresztények folyamatos félelemben és létbizonytalanságban élnek. Sokan a templomba is félnek elmenni, tartva az újabb támadásoktól.

Kapcsolódó cikk:

https://s4c.news/2019/05/12/mise-kozben-gyujtottak-fel-egy-templomot-burkina-fasoban/

Varga Gergő Zoltán

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre