Főpolgármester-előválasztási kabaré: nagyot alkottak az ellenzéki jelöltek

A Gulyás Márton nevéhez köthető, Partizán nevű YouTube-csatorna szervezésében rendezték meg az ellenzéki főpolgármester-jelöltek vitáját, ahol Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás), Kálmán Olga (DK) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) mérték össze tudásukat – pontosabban annak hiányát. Karácsony Gergely pride-ozott, Kálmán Olgát kifütyülték, Kerpel-Fronius Gáborral pedig előfordult, hogy hosszas gondolkodás után sem tudott választ adni egy kérdésre.

Az előválasztási vitáról készült teljes videó itt elérhető – cikkünkben kiemelünk néhány olyan részt, amelyet érdemes lehet külön is megtekinteni. 

Az eseményt felkonferáló Gulyás Márton azzal nyitotta meg a vitát, hogy kijelentette: véleménye szerint a budapesti főpolgármester-választás „2006 óta az első olyan országos jelentőségű választás, amely nem előre lefutott meccs a Fidesz számára”

A szervező a vita elején már-már komikus módon igyekezett a közönség értésére adni, hogy miért is gyűltek össze a vitára: „Tarlósnak mennie kell” – nyomatékosította mondanivalóját (lásd 7:58-nál). 

Egyébként már a vita játékszabálya” is meglehetősen érdekesre sikerült, ugyanis a jelölteknek a válaszokra adott időt több, egymást követő kérdésre kellett beosztaniuk – ennek köszönhetően többször is kicsúsztak az időkeretből, és vagy jóval azon felül beszéltek, vagy nem maradt idejük egy-egy kérdés megválaszolására (30:44). 

Arról nem is beszélve, hogy a teremben iszonyatos volt a hőség, a nézők állandóan legyezték magukat. Kálmán Olga a vita elején meg is kérdezte Gulyás Mártontól: „Ha mindhárman hőgutát kapunk, ki lesz a főpolgármester jelölt?” (8:47).

A vita előtt a jelöltekkel ismertették ugyan a menetrendet, ennek ellenére akadtak olyan pillanatok, amikor láthatóan nem minden volt egyértelmű a megszólalók számára. Kálmán Olga egy kérdésnél azzal kérdezett vissza, hogy „Ja, hogy mindenki válaszol?” (15:37).

Bár Gulyás Márton ígérete az volt, hogy „Nagyon meglepő módon programokról lesz szó, nagyon hosszú idő után nem paktumokról, nem különböző egyezségekről, hanem arról, hogy mi a vízió, amelyet a jelöltek Budapest lakóinak kínálnak”, a vita során leginkább az kristályosodott ki, hogy éppen ennek a víziónak a hiánya érzékelhető a jelölteknél. 

Karácsony Gergely a fővárosra vonatkozó legtöbb kérdésben arra hivatkozott, hogy mi történt Zuglóban a saját polgármestersége során. Így tett többek a Budapest Pride-ra vonatkozó kérdés esetében is, amikor elmondta: „A zuglói polgármesteri hivatal az első középület, amelyen volt szivárványos zászló” (lásd 1:13:23-nál).

Kerpel-Fronius Gábor a vita elején hangsúlyozta, hogy van víziója a főváros jövőjéről, azonban ez a vita során sokszor nem éppen így tűnt. Válaszai gyakran kimerültek az általános tudnivalók felsorolásában, de arra is volt példa, hogy hosszas gondolkodás után egyszerűen nem tudott választ adni a kérdésekre (1:12:44).

Kálmán Olga gyakran nem a feltett kérdésekre válaszolt, vagy éppen megtagadta a válaszadást (1:14:54). A vita során azt is megtudhattuk, hogy a volt ATV-s műsorvezetőnek nincs programja, annak ellenére, hogy azt korábban, még műsorvezetőként, ő maga is rendre számonkérte a politikusokon (1:41:07).

Kálmán Olgát ráadásul egy alkalommal ki is fütyülte a közönség, amikor egy kérdésre adott kitérő válasz során Karácsony Gergelynek próbált meg odaszúrni egyet (1:44:52).

Ráadásul azok, akik nem érzik szabadnak magukat, szintén reménykedhetnek abban, hogy Kálmán Olga segít majd rajtuk, a volt műsorvezető ugyanis – a programját érintő szakmai kérdéseket kikerülve – kifejtette: „A szabadság a legfontosabb ígéretem” (1:45:30)

Az összes jelölt válaszában nagyon gyakran köszöntek vissza az azt hiszem”, „mondjuk”, lehet” és talán” szavak, amelyek ismét csak azt fejezik ki, hogy nem voltak túl biztosak a saját ismereteikben.

Továbbá voltak olyan alkalmak – a fent említett, Kálmán Olga-féle megjegyzésen túl –, amikor a jelöltek igyekeztek erősen odaszúrni a másiknak. Karácsony Gergely azt a kérdést vetette fel a másik két jelölt számára, hogy ha csak nemrég találták ki azt, hogy jelöltetnék magukat főpolgármesternek, akkor miként fognak felkészülni a hátralévő időben erre a feladatra (1:46:53)

Kálmán Olga erre adott válaszában arra utalt vissza, hogy Karácsony Gergely is változatos politikai tisztségekre jelöltette már magát, amelyekre vélhetően maga sem tudott minden esetben felkészülni: „Nagyon díjazom azt, aki mondjuk egy éven belül akart már lenni kerületi polgármester, miniszterelnök, főpolgármester, vagy bármi” (1:48:34)

A vita arra is rávilágított, hogy nem feltétlenül biztos az sem, hogy a vesztes jelöltek és pártok támogatják majd egymást. Az erre vonatkozó kérdést kétszer is fel kellett tenni – talán nem véletlenül… (1:14:48)

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt megválasztására június 20-26. közt kerül majd sor; a győzedelmeskedő jelölt ősszel Tarlós Istvánnal mérheti össze az erejét – illetve azzal a Puzsér Róberttel, aki nemrég megtagadta a részvételt az ellenzéki előválasztáson.

Iratkozzon fel hírlevelünkre