Nem ért egyet a német kormány gazdaságpolitikájával a Bölcsek Tanácsának elnöke

Bírálta a német kormány 2030-ig szóló gazdaságpolitikai tervezetét, a német gazdaság állapotát a kormány számára évente jelentésben értékelő "Bölcsek Tanácsának" elnöke, Christoph Schmidt a dpa hírügynökségnek adott interjújában.

Az RWI gazdaságkutató intézet (RWI-Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung) elnöke Christoph Schmidt a hírügynökségnek adott interjúban kijelentette, helytelennek tartja azt az illúziót kelteni, mintha egy nemzetgazdaságot központilag és felülről ugyanúgy lehetne hierarchikus szervezetként irányítani mint egy nagyvállalatot.  Megjegyezte, ha a miniszter előzetesen kikérte volna a véleményét eltanácsolta volna a tervezet megírásától.

Peter Altmaier német szövetségi gazdasági miniszter az idén februárban mutatta be a kormány 2030-ig szóló gazdasági stratégiájának tervezetét. Az elképzelést számos szakmai szervezet és iparszövetség bírálta, mivel

a miniszter az állam aktív szerepvállalásának növelését szorgalmazza az iparpolitikai irányításban az egyre élesedő nemzetközi technológiai verseny miatt. Sőt, egyes esetekben még határozott idejű közvetlen állami beavatkozást is szükségesnek tart a vállalatok irányításába.    

A miniszter szerint az állam aktívabb szerepvállalására azért lesz szükség, mert Németország és Európa egyre nagyobb lemaradásban van a jövő technológiái, például a mesterséges intelligencia, az autonóm járművek, valamint az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok fejlesztésében az erős amerikai és ázsiai konkurencia mögött. Peter Altmaier ezért “új nemzeti és európai éllovasok” létrehozását tartja szükségesnek az Airbus mintájára.    

Christoph Schmidt viszont tévesnek tartja Peter Altmaier nézeteit. Tévesnek nevezte azt az állítást, hogy Németországnak korábban ne lett volna iparfejlesztési stratégiája.

Hangsúlyozta: az országnak teljesen egyértelmű stratégiája volt és van a piaci fölény korlátozására és a szabad verseny ösztönzésére, ami végső soron az innovációt segíti elő.  

Szerinte innovációs politikájukat mások is megirigyelhetik, s az abban megfogalmazott irányelveket alapkutatásoktól kezdve az alkalmazott ipari eljárásokig gyakorlatban is rendkívül pragmatikusan alkalmazzák.    

Úgy véli, a meglévő innovációs alapokat kellene továbbfejleszteni és finomítani ahelyett, hogy a francia példát követve egyes kiemelt ágazatokra és nagyvállalatokra koncentrálva, mesterséges ágazati éllovasok létesítésével teljesen új alapokra helyeznék át az egész gazdaságpolitikát.

 Christoph Schmidt meggyőződése szerint nem ez lenne a megfelelő út a nemzetgazdaságuk számára.    

A “Bölcsek Tanácsa” (Sachverständigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung) törvényben rögzített feladata jelentésben értékelni a német kormány számára a gazdaság állapotát. Az ország öt legrangosabb gazdaságkutató intézetének vezetőiből álló testület rendszerint minden év novemberében nyújtja be jelentését a kormány számára. A kabinet pedig válaszként nyolc héten belül készíti el állásfoglalását saját éves gazdasági értékelésében. A kabinet eseti megbízásokat is adhat a Böcsek Tanácsának az aktuális helyzet értékelésére.   

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre