Novák Katalin a Néppártról: „Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne.”

Magyar Hírlapnak adott interjúban fejtette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár mire is lehet számítani a következő pár hónapban. Manfred Weber néppárti csúcsjelölt és frakcióvezető ugyanis szerdán meghatározta feltételeit, amelyek értelmében háromfős bizottság vizsgálja majd, hogy azok teljesülnek-e. Még aznap Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentette, hogy a Fidesz is felállít egy „bölcsek tanácsát.” Ezt a tanácsot vezeti majd Novák Katalin.

A kérdésre, hogy mi lesz az általa vezetett „bölcsek tanácsának”, amelyben Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár és Szájer József fideszes EP-képviselő vesz még részt Novák Katalin elmondta: „Egyrészt segítenünk kell a néppárti „bölcsek tanácsát”, hogy végre tényeken alapuló állásfoglalás fogalmazódjon meg, ne a nyugati liberális médiából, hanem első kézből tájékozódjanak. Mi igyekszünk korrekt tájékoztatást nyújtani, de ez nem mindig egyszerű. A másik feladatunk ennél perspektivikusabb. Megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (…)

  Elképzelhető az erőviszonyok olyan átalakulása, amelynek nyomán a Néppárt megfelel majd ezeknek a feltételeknek?

–  Egyáltalán nem tartom kizártnak. Sok belső feszültség van a Néppártban, ehhez képest sikerült megállapodásra jutni szerdán. Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne.

Arra a felvetésre, hogy az előrejelzések alapján nem is feltétlenül éri meg a Néppártnak a baloldalnak és a liberálisoknak udvarolnia, miközben a tőle jobbra álló csoportok erősödnek meg Novák Katalin kifejtette: „Miniszterelnök úr Helsinkiben már felhívta a figyelmet arra, hogy vizsgáljuk meg, mi az oka a Néppárt gyengülésének, miért van az, hogy az EPP tagpártjai közül egyre kevesebb van kormányon, miközben folyamatosan erősödnek a szélsőséges erők. Az is tény, hogy nem minden – hagyományos besorolás szerint – tőlünk jobbra álló erő elfogadhatatlan és szélsőséges.

Ezt egyenként lehet felmérni. Van olyan párt, amelyik jelenleg tőlünk jobbra áll, ugyanakkor helye lenne egy jobbközép, kereszténydemokrata politikai közösségben. Ugyanígy azt is meg kell nézni, hogy mennyi közös van bennünk és a Néppárt bal szélén lévő pártokban. Az olyan jelszavakat, mint a nemzet, haza, család és biztonság ma Európa számos országában az úgynevezett szélsőjobboldali erők birtokolják – miért hagytuk? Miért félnek sokan attól, hogy ha nemzetről beszélnek, akkor rögtön populisták lesznek, ha nemzeti érdekről, akkor Európa-ellenesek, ha családról, akkor intoleránsak, ha kereszténységről, akkor pedig kirekesztők? Ez egy vesztes játszma, de még jól ki lehet jönni belőle, ha kellő időben visszatalálunk a saját értékeinkhez. (…)”

  

Forrás: Magyar Hírlap Fotó: MTI /Beliczay László 

Iratkozzon fel hírlevelünkre