Kálmán Olga után újabb „független” újságíró állt politikusnak

Kálmán Olga után újabb független, rendíthetetlenül objektív, kizárólag a tények minél pontosabb megismerésére és megismertetésére törekvő újságíró adta politizálásra a fejét. Természetesen a baloldalon, ahol függetlenségből, valamint rendíthetetlen objektivitásból van még a kerítés is – nem úgy, mint a jobboldalon, ahol viszont dúl a gonoszság és az elfogultság.

Pikó András rádiós műsorvezetőt, a Klubrádió (!) munkatársát kérte fel polgármester-jelöltnek az őszi önkormányzati választásokra Budapest VIII. kerületében, a Józsefvárosban a Momentum az együttműködő ellenzéki pártok (MSZP, DK, P, Momentum, Szolidaritás) nevében – írja az Index.

Pikó állítja, hogy „a január óta zajló tárgyalásokon valódi garanciákat kért és végül kapott arra, hogy a részvételi demokrácia bevezetésén és megszilárdításán, továbbá a nyilvánosság kiszélesítésén alapuló kerületi programját megvalósíthatja az őt formálisan jelölő pártokkal”.

Pikó András nemrég bemutatott kampányvideójából világosan kitűnik, hogy a megmérettetés során elsősorban a VIII. kerület közvetlen ismeretére épít majd. Mint korábban is elmondta: „Én a nap 24 órájában vagyok józsefvárosi. Jelenleg a kerület fideszes vezetői, a polgármester és a két alpolgármestere is, mind más kerületekben laknak.

Ők nem látják a kutyaszart vagy éppen a lódarazsakat a kutyafuttatókban,

ahol nem cserélik a földet. Nem beszélnek senkivel, így ugyan papíron közlik, hogy rendben vannak például a közvécék, mi másnap dokumentálni tudjuk, hogy nem, nincsenek, használhatatlanok. Mert mi itt vagyunk. Ők bejönnek a hivatalba, aztán hazamennek, a problémákat pedig itt hagyják a józsefvárosiaknak. Ezen változtatni kell”.

Igen ám, csakhogy az a kép, amit Pikó felvázol a „nyolcról”, egész egyszerűen hamis. Pikó ab start nem mond igazat. De olyannyira, hogy az itt lakó embernek egyenesen az az érzése támad: rádiós műsorvezető úr a józsefvárosi megmérettetésen keresztül (a kudarc nagyjából biztos tudatában) valójában máris az országos politikai karrierre készül… és dehogyis hozzánk beszél!
Kizárt dolog, hogy a Pikó-mondatok alapján az itt élők – súlyos elfogultság híján – ráismernének a saját környezetükre.
Mert hát – mi is a helyzet a valóságban?

Kilépek a kapun, és nem „darazsakat és kutyaszart” látok, hanem két épülő lakóházat, ezektől pár méterre pedig az V. kerületi Károlyi-kert szintjére felhozott, biztonsági őrrel védett – korábban életveszélyes – Mátyás teret, ahonnan  szép sétálóutca visz az épp teljes külső felújítás alatt álló Szent József plébániatemplomig. A Horváth Mihály teret szintén felújították, telenként korcsolyapálya van itt, körülötte barátságos kis vásár. A másik irányban a korábban kvázi-hajléktalanszállóként funkcionáló Teleki teret találom; mostanra itt is van biztonsági őr – meg csobogó és rengeteg növény, játszótér, hatalmas és tiszta füves terület, ahová napközben nyugodtan ki lehet feküdni akár (dohányozni szigorúan tilos). Mellette rögtön észreveszem a felújított, csarnokká alakított Teleki téri piacot…
Örülünk az érezhetően megerősített rendőri jelenlétnek is.
És még hosszan, nagyon hosszan sorolhatnánk.

Szóval lehet, hogy Pikó itt él a nyolcadik kerületben – de hogy 0-24-ben csukva van a szeme, az majdnem biztos.

A hír forrása: Index

Kép: Mandiner