Ellenzéki fordulat Putyin Oroszországában

Eredményes a példátlan mértékű orosz ellenzéki tiltakozási hullám. Váratlanul maga az orosz belügyminiszter jelentette be, hogy Ivan Golunov oknyomozó újságíróval szemben megszüntetik az eljárást és szabadon engedik. Ráadásul az ügyben érintett rendőri vezetőket is menesztik.

Ez az elmúlt évek legnagyobb orosz ellenzéki sikere. A Golunov támogatására életre hívott, azonban a hatóságok által nem engedélyezett moszkvai tüntetésen kb. 420 embert vettek őrizetbe, akiket jórészt szintén kiengedtek már. A világban most sokan latolgatják, hogy a június 11-én Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter által bejelentett hír mit is jelent valójában.

Megrengett Putyin rendszere?

Nem valószínű, de az tény, hogy a növekvő társadalmi nyomás hatására teljes visszavonulót fújtak a letartóztatott újságíró ügyében az orosz hatóságok. Úgy tűnik, Putyin meg akart szabadulni az ügytől, és ezért azt gyorsan Kolokolcevre tolta. Tény, hogy Ivan Golunovot felmentették a vádak alól, szabadon engedik, és megszüntetik a vele szembeni, kábítószer-kereskedelem vádjával indított eljárást.

Vlagyimir Kolokolcev azt is bejelentette, hogy két, a letartóztatásért felelős moszkvai vezérőrnagy menesztését kérte az elnöktől. Emellett azonnali hatállyal elbocsátották az Ivan Golunov letartóztatását foganatosító rendőröket is. A belügyminiszter bejelentése után Ivan Golunov óriási médiaérdeklődés és ünneplés közepette elhagyhatta az előzetes fogdát.

A tüntetések ettől még nem álltak le.

Június 12-én az Ivan Golunov támogatására életre hívott, de a szabadon bocsátást követően okafogyottá vált tüntetést a szervezők az önkormányzat engedélye hiányában is megtartották. Az engedély nélküli tüntetést néhány orosz szervezte Facebookon, bár arra maga Golunov sem ment el.

A moszkvai tüntetést a rendőrség a megszokott koreográfia szerint hatalmas létszámmal felvonulva biztosította, és a békés tüntetőket tömegesen őrizetbe vette. A Belügyminisztérium hivatalos adatai szerint a meneten 1200 ember vett részt. Úgy tudni, 420 tüntetőt tartóztattak le a rendőrök, akiknek jelentős részét később ki is engedték.

Köztük volt Alekszej Navalnij ellenzéki vezető is.

Több jel is utal arra, hogy Putyin lazítana az elmúlt években egyre szorosabbra húzott csavarokon, de az általa szocializált erőszakszervezetek működési logikája erre szűk lehetőséget ad. Ez aztán a róka fogta csuka helyzet!

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-48607317 Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov