Punctul.ro: „Miért provokáljuk a magyarokat?”

Kevesen érzik át annyira a magyar és a román politika keltette viharok káros hatásait, mint az erdélyi magyarok. Cristian Teodorescu vegyes családba született ugyan, románnak vallja magát - ennek ellenére megdöbbentően pontosan mutat rá a probléma okaira.

Írását két nyelven, magyarul és románul tette közzé az egyik legolvasottabb román online folyóiratban, a Punctul.ro-n.

„Még meddig néztek hülyének bennünket? Románok a magyarok ellen. ”

Tette fel írásának címében a kérdést. Teodorescu arról ír, hogy a politika hogyan használja fel a két nép közti ellentétet haszonszerzés céljából, saját önnön érdekei mentén. Teodorescu nyitott kapukat dönget, hiszen Erdély felvilágosultabb lakossága elutasítja a – javarészt bukaresti – provokációt. Mindenesetre érdemes írását elolvasni.

„Román vagyok. Nemzeti érzelmeim azonban szembemennek a napokban divatba jött nacionalizmussal. Vegyes családba születtem és nőttem fel, magyar édesanyával, román édesapával.”

Miért provokáljuk a magyarokat? De tényleg, miért? Nem 2019-et írunk, az Isten szerelmére?

„És el is érkeztünk a 2019-es, napjainkban történt Úz-völgyi eseményekhez. Több cikket és szakvéleményt olvastam el a témában, mind magyar, mind román történészek tollából. Biztos vagyok abban, hogy történelmi szempontból a haditemető főként magyar hősök nyughelye, és elsősorban a magyarok számára bír jelentőséggel az emlékhely. Az egyetlen, elméletileg ott elhantolt román katona emlékét a hősöknek kijáró tisztelettel övezik, a további 7 nemzetiséghez tartozó hős emlékével együtt.

A román hősök nem messze a magyar hősi temetőtől, egy másik sírkertben vannak eltemetve.

Mindezekből kiindulva, szerintem a románok szándékos provokációt követnek el a magyarok ellen, az állami szervek közrejátszásával.

És én, román létemre, elgondolkodok: mi az ördögért jó ez nekem? Mivel szolgálja a javamat, hogy mind a románok, mind a magyarok alkotóereje, figyelme és ideje egy álságosan kreált, meddő irányba kanalizálódik, amit – imitt-amott – a Román Állam is táplál?

Miért provokáljuk a magyarokat? Nyerünk MI ebből bármit is? A politikusok, á, ők igen, nyernek szavazatokat, a Titkosszolgálat megint talált magának munkát, de MI? Reálisan, milyen valós veszély van Erdélyben, amiért meg kell alázzuk szomszédunkat, barátainkat, szerelmünket, munkatársainkat? A magyarok identitás-tudatának megsemmisítése cél lehet? Miért nem célkitűzés a románság nevelése és valós pozitív nemzeti értékeinek megismertetése? Miért nem tiszteletre és toleranciára tanítjuk  a gyerekeinket?”

Teodorescu a modern európai ember Romániában. Nincs egyedül – de többségben sincs. A Regátban, vagyis Erdélyen kívül könnyen tud a román nacionalista politika a magyarokkal riogatni –  elvégre nem élnek együtt velük. Ez esetben pedig ott is kellene egy-egy Teodorescu, egy-egy modern európai ember. Úgy látszik azonban, hogy Romániában erre még várni kell.

Az EU pedig hátradől, és csak kér egy kólát, hiszen addig sem tud működni a közép-európai együttműködés.

A témában készült korábbi cikkeinket itt olvashatja.

Forrás: Punctul.ro

Iratkozzon fel hírlevelünkre