Legalizálták a melegházasságot Ecuadorban

Törvényessé tette az azonos nemű párok házasságát helyi idő szerint szerdán az ecuadori alkotmánybíróság.

A kilencfős bírói testületben 5-4 arányban hagyták jóvá a melegházasság legalizálását, ezzel Ecuador a latin-amerikai térségben már hasonló politikát folytató Argentínához, Brazíliához, Costa Ricához, Kolumbiához és Uruguayhoz csatlakozott.

A mikrofonnál 2014. március 28-án: Rossina Guerrero (a szexuális és reproduktív jogok előmozdításának és védelmének központja) jobb oldalán, Efraín Soria Alba (EQUATORIAN EQUITY Foundation), Alex Bernabé (LMBT egyenlőség-Bolívia), bal oldalán Marcelo Ferreyra (LGBT koalíció, OAS) Fotó: Daniel Cima az IACHR

Az alkotmánybíróság döntését hosszas jogi csatározás előzte meg, amelyet azonos nemű párok és melegjogi aktivisták indítottak el. Az azonos neműek élettársi viszonya tíz éve már legális Ecuadorban, de az élettársak a házaspároknál korlátozottabb jogokkal rendelkeznek az öröklés és az ingatlanjogok területén.

Az alkotmánybíróság határozatában utasította a törvényhozást, hogy a családjog terén biztosítson egyenlő bánásmódot mindenki számára.

 

Efrain Soria (j) – www.cristianosgays.com

„A határozat nagy öröm egész közösségünk és Ecuador számára” – nyilatkozott Efrain Soria, az Ecuadori Egyenlőség Alapítvány nevű LMBT-jogvédő szervezet elnöke.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre