Génszerkesztett babák „gyártásába” kezdhetnek Oroszországban

Nem elég, hogy a kínai Csienkuj He élő embriókon történő genetikai kísérletezése világszerte hatalmas megütközést keltett, most Oroszország is hasonlóra készül – derült ki a minap.

A Csienkuj He kísérleti alanyaként szolgáló embriók végül ki is fejlődtek, a babák megszülettek – most pedig, a kínaiak „sikerén” felbátorodva, Denia Rebrikov orosz biológus is bejelentette: még az idén hasonló génszerkesztési beavatkozásokat szeretne elvégezni embriókon. Elmondása szerint „elég őrült ahhoz”, hogy megpróbáljon ilyesmit.

Csienkuj He korábban a HIV-vírusért felelős CCR5 fehérjét módosította egy viszonylag egyszerű, CRISPR elnevezésű génszerkesztési technológiával, hogy tesztelje, a beavatkozás által kiküszöbölhető-e a HIV-fertőzés. Ehhez a kísérlethez a részt vevő párok beleegyezésével 22 embrióból 16-nak módosították a génjeit, azonban ezek közül végül csak 11-et használtak fel a kísérlethez.

Az orosz biológus elmondása szerint ő is a CCR5 fehérjét szeretné manipulálni, mert a tudomány mai állása szerint e fehérjének potenciálisan több hátránya lehet, mint haszna. Rengeteg veszéllyel és kockázattal jár azonban e nagyon vitatott, etikátlan eljárás,

a korai halálon túl az emberiség számára eddig ismeretlen következményekkel is számolni kell.

Rebrikov, aki egyébként Moszkva legnagyobb termékenységi klinikáján, a Kulakov Nemzeti Szülészeti, Nőgyógyászati és Perinatológiai Orvosi Kutatóközpontban vezet génszerkesztési kutatócsoportot, azt állítja, ő biztonságosabb, kevesebb kockázattal járó módszert fog választani – azonban erre egyelőre semmilyen garancia nincsen.

A génszerkesztett beavatkozásokkal kapcsolatban korábban Oberfrank Ferenc kutatóorvos, bioetikus, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének ügyvezető igazgatója, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek (MOTESZ) elnöke beszélt a Vasarnap.hu-nak, mely interjú a linkre kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre