Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó – külhoni alkotásokat díjaztak

Külhoni magyar alkotásokat díjaztak az I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón Visegrádon csütörtök este, a rendezvényen a televíziós, a rádiós és a nyomtatott sajtó képviselői vehettek át elismeréseket.

Mucsányi János, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője a zsűri nevében kiemelte: rendkívül sokféle pályamunka érkezett a felhívásra. A tematikai sokszínűség mellett a zsűri szempontjai is sokszínűek voltak, és mindenkinek a szívéhez egy kicsit más állt közelebb – tette hozzá.

Elhangzott: a felhívásra összesen 130 pályamű érkezett, ebből 75 az írott sajtó kategóriában.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón a visegrádi Hotel Silvanusban – MTI/Illyés Tibor

Televíziós kategóriában az elismeréseket Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár adta át.

Az első helyezést Magyari Tekla és Simó Csaba (Erdély) érte el, a második a Pannon RTV (Vajdaság) munkatársaként Herczeg Zsolt, Miskolci Renato és Fleisz Miklós, a harmadik Szabó Attila és Bálint Károly (Erdély) lettek.

A rádiós kategóriában a díjakat Grezsa István miniszteri biztos nyújtotta át.

Az első helyezett Ternovácz István (Vajdaság), a második Iváncsik Attila (Kárpátalja), a harmadik a Paprika Rádió (Kolozsvár) lett.

Galambos István, az MTVA csatornaigazgatója, akinek értékelését Mucsányi János tolmácsolta, kiemelte: 28 hanganyagot hallgatott meg a bírálat során, és minden anyagban talált valamit, ami számára értéket hordozott.

A nyomtatott sajtó díjait Szilágyi Péter miniszteri biztos adta át, a kategória első helyén Markovics Annamária (Vajdaság) végzett, második Rostás Szabolcs (Erdély) míg a harmadik Szüszer Róbert (Erdély) lett.

Különdíjban részesült Máriás Endre (Vajdaság) és Kolek Zsolt (Felvidék), az elismeréseket Szili Katalin miniszterelnöki megbízott adta át.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón a visegrádi Hotel Silvanusban – MTI/Illyés Tibor

Potápi Árpád János az ünnepségen a nemzetpolitikai államtitkárság nevében ötszázezer forintot adományozott Csúcs Péternek és Csúcs Máriának, akiknek televíziós kameráját az úzvölgyi katonatemetőben forgatáskor a románok összetörték.

Zárszavában Szili Katalin kiemelte: a média képes a közösség befolyásolására, arra, hogy egy nagyobb közösség kovásza legyen. Hozzátette: mára kialakult a média intézményrendszere, ugyanakkor a területen dolgozók feladata nem egyszerű. A felelősség és hitelesség fontosságát hangsúlyozva rámutatott: a médiában dolgozók nélkül nem jöhetett volna létre mindaz, amit az elmúlt 10 évben a nemzetpolitikában megalkottak. Mára a Kárpát-medence magyarsága egyúttal európai polgár is, és a „nagy ecsetvonásokat” megtették a nemzetpolitika területén – fogalmazott.

Grezsa István arról beszélt, hogy kegyelmi időszakát éli a nemzetpolitika, és megmozdult a magyar élet a Kárpát-medencében. Most van értelme dolgozni, és azt kérte, mindenki érezze ezt át, adja át munkája során az olvasóknak, nézőknek.

A háromnapos médiatalálkozót első alkalommal rendezték meg, hagyományteremtő szándékkal, azon mintegy 180-an, köztük 150 külhoni magyar újságíró vesz részt a Kárpát-medence minden tájáról.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre