Felfedezték a világ legnagyobb kráterét

Elsőre 10-ből 8 ember biztosan rávágná, hogy a legnagyobb kráter a világon a Chicxulub-kráter, Mexikóban a Yucatán-félszigeten, ami miatt kihaltak a dinók. Ám az igazság a tengerentúlon található - brit tudósok szerint.

Bár elbagatellizálni sem szabad a mexikói becsapódási krátert, elvégre az azt létrehozó kisbolygó 65,5 millió évvel ezelőtti becsapódása adott teret az emberiségnek…

De ha nem ott, akkor mégis hol található a legnagyobb kráter? Csak nem Skóciában?

De. A Phys.org cikke alapján éppen ott! Már 2008-ban felfedezte az Oxford és az Aberdeen Egyetem kutatócsapata, ám csak pár napja hozták nyilvánosságra az eredményeket.

Ma a kráter nagy részét víz takarja – éppen ez óvhatta meg a káros behatásoktól. Dr. Ken Amor, a kutatócsoport vezetője szerint azért különleges a felfedezés, mert ritka, hogy a becsapódást követően a meteorit sértetlenül megmaradjon.

A kutatócsoport vezetője szerint az igazi munka csak most következik. Részletes geofizikai mérést hajtanak végre a célterületen, így várhatóan 2030-ra újra olvashatunk egy cikket a kráterről. A lényeg, hogy a brit tudósok se kapkodják el.

Forrás: Phys.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre