Tamás Gáspár Miklós szerint Magyarországon tombol a rasszizmus

A szebb napokat is látott Tamás Gáspár Miklós már évekkel ezelőtt a hazai közélet amolyan fura bohócává vált; elemzései réges-régen nem valódi elemzések többé, hanem a bosszantó nagyot mondás – vagyis a szimpla figyelemfelkeltés – (ön)célját szolgáló kis eszközök. Egyedül a mélyáramú gyűlölet rajzolta határozott arcél számára a fontos meg a belőle következő „újabb utolsó szereplés" a nagyon forró Jakupcsek show előtti főműsoridőben – az igazság, mint pörköltszaftban a mogyoró, elég lesz nyomokban.

A német közszolgálati MDR interjút közölt Tamás Gáspár Miklós filozófussal. A téma természetesen az Orbán-kormány politikája volt – olvashatjuk a Mandiner cikkében. A neves filozófus a beszélgetésben egészen hajmeresztő dolgokat állított, olyasmiket, mint pl.: Magyarországon a jelenlegi kormány „völkisch, rasszista” nemzetképet alakított ki. (A semmiféle hitleri jegyet nem hordozó, ugyanakkor csakazértis hitleri Magyarország balliberális lázálmáról korábban már írtunk.)

És akkor most jön a java. TGM úgy véli, Orbán Viktor nézetében „az individualizmus dekadens. Az individualizmus beteges, patologikus.

Ez a kormányzat diskurzusa: minden individualista meleg, zsidó vagy meleg zsidó”

Ezt a lélegzetelállítóan ötletes (és persze gyomorforgató) meleg-zsidós megjegyzést hallva, bizonytalankodva ugyan, de már a német riporter is visszakérdezett:

„Hogyan, kérem?”

TGM pedig boldogan (de még milyen boldogan!) húzta alá az állítását:

„Nem tréfálok. A legnagyobb vicc, hogy ez nem vicc!”

Száz szónak is egy a vége: tombol a diktatúra nálunk. El se hinnéd, hogy mennyire.

Örülhetünk, ha megéljük a holnapot.

Forrás: Mandiner

Kép: Mandiner