Trump szabadkereskedelmi egyezményt ajánlott a Brexit ösztönzésére

Nigel Farage Brexit Pártjának a május 20-i európai parlamenti választáson elért nagyarányú, 33,4 százalékos győzelme egyértelművé tette a közvélemény támogatását Anglia Európai Unióból történő kilépését illetően, így lassan a brit politikai elit is kénytelen belátni: a Brexit majdhogynem elkerülhetetlen.

Donald Trump amerikai elnök sem titkolja, üdvözölné a szigetország kilépését (sőt, mint mondta, a brit kormány helyében ő beperelte volna az Európai Uniót), így ennek ösztönzésére angliai látogatása során drasztikus javaslattal állt elő – olvashatjuk a Pestisrácok.hu-n közzétett cikkben. Az amerikai elnök 

egy 18 oldalas szabadkereskedelmi megállapodást terjesztett elő, mely az Amerikai Egyesült Államok javaslatait tartalmazza egy esetleges hard Brexit esetére.

Trump szerint javaslata „fenomenális” és messzemenően kárpótolná az angolokat a kilépés okozta kereskedelmi veszteségért. Mint ismeretes, amennyiben a Brexitre valóban sor kerül, az Európai Unió kizárólagosságot kér a szabadkereskedelmi egyezményt illetően, más szóval azt, hogy Anglia senkivel ne köthessen kereskedelmi megállapodást az Unió jóváhagyása nélkül. Éppen ez az, amit a kemény Brexit pártiak erősen elleneznek.

Mivel Anglia legfontosabb kereskedelmi partnere továbbra is az USA (az export 110 milliárd, míg az import 70 milliárd fontot tesz ki), Trump javaslata értelmében az USA eltörölné az angol ipari termékekre kivetett vámokat és korlátozásokat, mely főként a gyógyszeripar számára lenne előnyös. Ennek azonban ára van: Angliának be kellene engednie a szigetországba a génmódosított amerikai élelmiszereket, valamint a nagyobb egészségbiztosítókat. Csakhogy ezek a kikötések várhatóan sokakban keltenek ellenérzést.

A megkötések azonban ezzel még nem érnek véget:

az USA megtiltaná Angliának, hogy Kínával kereskedelmi egyezményt kössön, valamint a kínai technológia megvásárlásának lehetőségét is korlátozná

– noha tudvalevő, hogy Anglia már aktív tárgyalásokat folytat Pekinggel. Az erős kitételből is látszik, a Trump-adminisztráció csöppet sem nézi jó szemmel a két ország együttműködését; barátságukért és jóindulatúkért cserébe azt kérik, hogy az angolok támogassák őket a kínaiak elleni kereskedelmi és geopolitikai harcukban. Ezzel szemben az Európai Unió és főként a németek kereskedelmi kapcsolatai Kínával és Oroszországgal nyitottnak nevezhetők. 

Úgy tűnik, Anglia egy régi, kulcsfontosságú dilemma előtt áll: a tengert vagy a szárazföldet válassza? Az USA feltétlen lojalitást, Németország pedig Anglia kereskedelmi politikája feletti vétójogot kér. A tét tehát nagy, a kérdés pedig nem más, mint hogy Trumpnak sikerült-e látogatása során kellően erőteljes hatást gyakorolnia Anglia döntéshozóira.

Forrás: Pesti Srácok

Iratkozzon fel hírlevelünkre