Huszárvágással oldaná meg a román kormány az úzvölgyi temető körül kialakult konfliktust

A román Nemzeti Védelmi Minisztérium memorandumot készít elő, amelyben hivatalosan kéri a kormánytól az úzvölgyi katonatemető gondozásának átvételét.

Gabriel Les védelmi miniszter a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint a temető nemzetközi jellegének megőrzése miatt vennék át a sírkert gondozását, mivel ott magyar, román, német, orosz, szerb, osztrák és olasz katonák is nyugszanak. A miniszter kitért arra is, hogy erről valamennyi féllel egyeztetéseket kell folytatni.

A csíkszentmártoni önkormányzat dolgozói karbantartást végeznek a Székelyföld határán fekvő úzvölgyei magyar katonai temetőjében. Fotó: MTI/Veres Nándor

A temető gondozásának feladatát átvevő minisztériumi struktúrák biztosítani fogják minden országnak a jogot, hogy megemlékezzenek a harcban elesett és ott eltemetett hőseikről – jelentette ki a politikusa.

Gabriel Les megítélése szerint a tárca képes arra, hogy megvédje és karbantartsa a sírokat, felújítsa a ”nemzetközi temetőben” található emlékműveket összhangban a nemzetközi egyezményekkel és a kétoldalú megállapodásokkal, melyeket Románia azokkal az országokkal kötött, amelyek hősei az úzvölgyi temetőben nyugszanak.

A Mediafax úgy tudja, a temető átvétele már a következő 30 napban megtörténik, ha valamennyi érintett fél egyetért vele.

A temető állami tulajdonba vételének lehetőségéről korábban már Viorica Dancila miniszterelnök is beszélt.

A Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata román katonasírok parcelláját hozta létre a temetőben anélkül, hogy engedélyt kért volna a temetőt fenntartó és gondozó Csíkszentmárton önkormányzatától. Fotó: MTI/Veres Nándor

A Romániában januártól újraindított Szabad Európa Rádió pénteken meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte honlapján,  hogy a temető-átalakítás ötlete éppen a védelmi minisztérium főtitkárától származik, aki még Kovászna megye prefektusaként kilátásba helyezte, foglalkozik majd az úzvölgyi sírkerttel.

A román védelmi tárca főtitkári tisztségét 2013 óta az a Codrin Munteanu tölti be, aki a Ponta-kormány Kovászna megyei megbízottjaként elindította a székely zászló elleni hadjáratot. Az egykori prefektus perek tucatjait indította el a székely zászlót kitűző önkormányzatok ellen. Gyakorlatát később Hargita, és Maros megye prefektusa is átvette és Kovászna megyei hivatali utódjai is folytatták.

2015-től a Dan Tanasa blogger által alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) foglalkozik a magyar szimbólumok és feliratok elleni pereskedéssel.

Forrás: MTI     Fotó: MTI/Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre!