Azt az Istent keressük, aki állja az ateisták kérdéseit

A hívő állandó küldetése, hogy hitük reménységéről minden helyzetben tanúságot tegyenek, akár alkalmas, akár alkalmatlan. A hitetlenekkel való párbeszéd nem is annyira lehetetlen. A Bencés Kiadó gondozásában nemrég megjelent könyvről szóló, az Evangelikus.hu oldalon megjelent recenziót szemlézzük.

Távol az Isten – Hit és hitetlenség párbeszéde című könyv szerzői azzal a kérdéskörrel foglalkoznak, amit Friedrich Nietzsche német filozófus híres kijelentése így foglal össze: „Isten halott! Isten halott is marad! S mi öltük meg őt!”. Ezt hallva a hívők rendszerint elhatárolódnak, és nincsenek megfelelő válaszaik.

Anselm Grün német író, bencés szerzetes, Tomáš Halík cseh szociológiaprofesszor, a prágai egyetemi templom igazgatója és Winfried Nonhoff, a kötet ötletgazdája és kiadója arra vállalkoztak, hogy szembenézve a legfontosabb kérdésekkel utat találjanak az ateisták felé.

A kötetben rámutatnak arra, hogy hit és hitetlenség nem áll annyira távol egymástól, mint elsőre gondolnánk. Azok, akik megküzdenek Istennel bizonyára közelebb vannak hozzá, mint azok, akiket semmi nem hoz lázba vagy hívőnek gondolják magukat, de hitüknek nincsenek mélybe nyúló gyökerei.

Ebben a vonatkozásban érdemes meghallani Tomáš Halík a kötetben kimondott figyelmeztetését: „Amint a hitetlenekben jelen van a lappangó hit, ugyanúgy a hívőkben is jelen van a lappangó hitetlenség. A szerzők arra is felhívják a figyelmünket, hogy a közömbösök,

az apateisták sokkal távolabb vannak Istentől, mint a hívők vagy az ateisták.

Míg az apateizmus követője úgy véli, a külsőségekkel, a sikerrel, a pénz hajszolásával pótolja Isten hiányát – valójában „kiüresíti az életet” –, addig a kereső ateistát „az ember titka, a világ titokzatossága vonzza” – véli Anselm Grün, aki hozzáteszi, az ilyen ateizmus minden kereszténynek szüntelen kihívást jelent. […]

– Rákényszerítenek bennünket, hogy kérdőre vonjuk saját elképzeléseinket Istenről, és azt az Istent keressük, aki állja az ateisták kérdéseit” – írja a bencés szerzetes.

A teljes recenzió itt olvasható.

Forrás: Evangelikus.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre