Gondolatőrség a Facebook-on

Alaptétel: aki nincs fent rajta, nem is létezik. Egy kontrollálhatatlan kontrollőr, aki megfoghatatlan módon, nem konzekvens értékrend mentén tilt ki bárkit, akit csak gondol. Mivel tudatformáló szereplő, nem nehéz belátni, hogy hatással van a politika alakulására is – írja Nagy Dóra a Magyar Hírlap oldalán megjelent cikkében.

Az emberek által közreadott információk révén hamar meghatározható a nemi identitás, a politikai hovatartozás, a családi állapot, az érdeklődési kör és még sok minden más is – írja Nagy Dóra a Facebook-jelenségről.

Az embereket személyre szabottan érik el hirdetésekkel. A tartalmak szűrésével pedig egyszerűen kivették az emberek kezéből az irányítást. A megjelenő tartalmak cenzúrázását látva rejtély, mi alapján döntik el, hogy egy-egy bejegyzés hogyan kerül bele a Facebook szellemiségével nem összeegyeztethető irányelvek kategóriájába a cikk szerzője szerint.

Érthetetlenül áll az ember az előtt, hogy, míg szóban a fake news megakadályozására törekszik a „magánvállalkozás”, addig a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon is megengedik az álhíreket gyártó oldalak virágzását.

– Roppant érdekesnek találom, hogy

az „orbáni diktatúra” hivatásos rettegői és a szólásszabadság miatt egyfolytában sipákoló jogvédők valahogy nagyokat hallgatnak, amikor a Facebook-cenzúra lecsap

– írja Nagy Dóra.

– Gondolom, azért, mivel nagyrészt jobboldaliakat érintenek ezek a tiltások. Nyilván ilyenkor belép a képbe, hogy vannak, akik szabadok, meg vannak, akik szabadabbak, de hogy ki melyik kategóriába tartozik, azt majd a gondolatrendőrség liberális vezérei, szószólói döntik el – mutat rá.

– A homályos, akár másnapra megváltoztatott szabályok mentén való kitiltások miatt a Facebook igenis komoly politikai tényezőnek számít

– állítja Nagy Dóra, aki szerint nem kicsi a tét, hiszen a közösségi hálózat személyiségromboló és gondolkodást befolyásoló hatásai miatt „ma már mindenki a saját véleménybuborékjában létezik, szűrt tartalmak között”.

Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozzon fel hírlevelünkre