Nagy-Britannia egyházi vezetői is nyilatkoztak a választásokról

Nagy-Britanniában a katolikus és az anglikán egyházak képviselői is megszólaltak a választások kapcsán, cikkünkben az ő megnyilatkozásaikat szemlézzük.

Lancashire megye három püspöki székhelyének előljárói – Blackburn, Burnley és Lancaster püspökei – a választásokra reagálva közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben a politika mentén kettészakadt ország újraegyesítését szorgalmazták: „A legfontosabb feladatunknak látjuk azt, hogy népünkért és országunkért imádkozzunk, illetve arra kérjük Istent, hogy fojtsa el az emberekben a gyűlöletet és segítsen abban, hogy erősebb közösségeket építhessünk”.

A püspökök emellett arra buzdítottak, hogy aki csak teheti, menjen el szavazni, mivel – véleményük szerint – az alacsony részvételi arány azoknak a politikusoknak kedvezhet, akik „nem egységet akarnak teremteni, hanem meg akarják osztani a nemzetet”.

Manchester Város Hitközségi Vezetőinek egyesülete rövid nyilatkozatot adott ki, amelyben szintén a szavazáson való részvétel fontosságára irányítják a figyelmet: „Ha otthon maradunk, azzal talán arra a politikára mondunk »Igen«-t, amely meg fogja semmisíteni a társadalmunkat. Ezért kérünk mindenkit arra, hogy menjen el szavazni, illetve próbálja  elősegíteni, hogy közösségünk tagjai közt megmaradjon a jó viszony a politikai ellentétek dacára is” – kérték a híveket.

Andy Flanagan, a Keresztények a politikában (Christians in Politics) nevű egyesület ügyvezető igazgatója ugyanerre biztatott: „Akármilyen nézeteket is vallunk a Brexitet illetően, nem tehetjük meg, hogy feltesszük a kezünket és elfogadjuk, hogy az események a maguk módján alakuljanak” – emelte ki. 

Robert Innes, az anglikánusok Gibraltárban székelő európai püspöke – a kontinensen lévő anglikán közösségek vezetője – véleménye szerint a keresztény hívek lelki egysége akkor is töretlen marad majd, ha megtörténik a Brexit: „Az anglikánok már több mint négyszáz éve aktív keresztény közösséget képeznek a kontinensen, és a jövőben is meg fognak maradni az Európai Unión belül is, a többi keresztény felekezettel együtt” – fogalmazott.

Az Ír Katolikus Egyház – amelynek jogköre Észak Írországra és az Ír-Köztársaságra egyaránt kiterjed – püspökei úgyszintén közös nyilatkozatot adtak ki a választásokhoz kapcsolódóan. Ebben azt szorgalmazták, hogy az ír választópolgárok a közérdeket, illetve az európai és keresztény értékeket vegyék figyelembe akkor, amikor az urnákhoz járulnak: „A Brexit mélyreható következményeire való tekintettel kijelenthetjük, hogy a tudatos módon történő szavazás sosem volt még olyan fontos szigetünk történetében, mint most. Ezért arra biztatunk minden szavazópolgárt, hogy vegyen részt a választásokon, és ennek során ne csak a helyi, illetve állami érdekeket vegye figyelembe, hanem azt is, hogy mi szolgálja a köz érdekét”. 

Forrás: www.churchtimes.co.uk; www.christiantoday.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre