Újjáépítenék a leégett békéscsabai malmot

A leégett békéscsabai István-malom tulajdonosai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy "a város legszebb, ikonikus épülete ismét eredeti állapotában pompázzon" - közölte az épületet tulajdonló István Malom Kft. képviselője.

Hégely Sándor elmondta, hogy komoly terveik voltak az épület hasznosítására, és kedden este a helyszínen követte, hogyan “porladnak szét az álmaik”. “Végig azért izgultam, hogy ne legyenek személyi sérülések, s hogy ne omoljon össze az épület” – tette hozzá. Közölte, a napot építész szakemberekkel való konzultációkkal töltötte, és végig arról tárgyaltak, hogyan lehetne újjáépíteni a malmot. Emlékeztetett arra, hogy az első gőzmalom 166 éve épült, majd a 19. század második felében bővítették. A malom 1915-ben egyszer már leégett, azután nyerte el a mostani formáját.

Az épület évek óta üresen állt, de Hégely Sándor nem tudta megmondani, hogy vajon áramtalanítva volt-e az ingatlan. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy telephely-biztosításuk van, de hogy az pontosan mire terjed ki, azt még vizsgálják. Az egykori István-malom Békéscsaba belvárosában álló épülete kedden égett le. A lángokat – amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is –, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak.

(MTI)