Emléktáblát állítanának Suhajda Szilárdnak Békéscsabán

Vasárnap este több százan gyújtottak mécsest a Mount Everesten elhunyt Suhajda Szilárd, békéscsabai hegymászó emlékére. A helyi polgármester egy videóban elmondta, kezdeményezni fogja, hogy a belvárosi gimnázium falára emléktáblát állítsanak a hegymászó tiszteletére. 

Suhajda Szilárd halála az egész országot megrázta, a békéscsabai születési fiú az iskolaéveit a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban töltötte, ezért kezdeményezni fogom az önkormányzat közgyűlésénél, hogy a belvárosi gimnázium falára emléktáblát helyezzünk majd ki Suhajda Szilárd emlékére

– mondta Facebook-videójában Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. 

 

Sokan tisztelegtek Suhajda Szilárd emléke előtt egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban, illetve az intézmény bejárata előtt vasárnap este. Az eseményen megjelent a hegymászó édesapja, de egykori osztálytársak, tanárok, számos közéleti személyiség, diákok, békéscsabai lakosok is kifejezték őszinte részvétüket.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. A 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Forrás: Beol.hu

A címlapkép forrása: Facebook/Suhajda Szilárd

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre