Times: Orbán rendszere vetélytársa a liberalizmusnak

Ha kihámozzuk a Times magyar narancsos stílusban írt cikkéből a lényeget, egészen érdekes dolgokra bukkanhatunk. A lap ugyanis az Európai Unió és Orbán Viktor „kultúrharcával” foglalkozik, és ennek keretében – hogy, hogy nem – az „autoriter kormányzás prototípusaként” jellemzett magyar kormányzást elemzi. Végül arra a következtetésre jut, hogy Orbán Viktor

 „a legügyesebb képviselője egy olyan nacionalista ideológiának, amely 30 éve az első komoly vetélytársa a liberalizmusnak”.

Ez a Timestól egész nyugodtan bóknak is vehető. Különösen úgy, hogy a szerző sopánkodva azzal folytatja, hogy „a liberális oldalnak jobban meg kellene ismernie ellenfelét”, és ha győzni akar, muszáj lesz beszállnia az ideológiai csatába. Érdekesség: az USA-ban a demokratáktól lehetett ilyeneket hallani a ’80-as évek derekától kezdve.

Egy rugóra járnak azok a bizonyos agyak…

Szinte a Times újságírójával egy időben kezdte el rágni a körmét Sadiq Khan, London polgármestere az Európában növekvő antiszemitizmus miatt. A pakisztáni származású baloldali politikus a Guardian-ben közölt cikkében magyarázza el, mi napjaink felvilágosodásának kvintesszenciája. Khan az EP-választás kapcsán óva int az olyan szélsőjobboldalról érkező veszélyektől, mint Orbán Viktor, aki

„magáévá tette az antiszemitizmust és támadja a szabad sajtót, továbbá az LGBTQ-jogokat.”

Khan megtette, amit tőle várnak: belerúgott Orbán Viktorba, és vele együtt azokba az európai értékekbe, amelyek képviselete egyre csak gyengül a kontinensen – és amely gyengülő képviselet miatt egyébként a britek úgy döntöttek, kilépnek az EU-ból. Úgy látszik, Khan még mindig nem érti, hogy a „nagykörúton kívül” is van élet.

Forrás: The Times, The Guardian 

Iratkozzon fel hírlevelünkre