Sebastian Kurz új európai víziója

Nem tisztünk elítélni, de megítélni sem azt, ami épp Ausztriában történik. Biztosan a véletlen műve, hogy május 17-én a német Süddeutsche Zeitungban és a Der Spiegelben közölt – rejtett kamerával készítet – felvételek részletei befolyásolhatják az EP-választások eredményeit. Pedig a 2017 nyarán, egy ibizai villában felvett videó igencsak kezdett már porosodni… 

Lemondott az osztrák alkancellár – az igazság lehet, hogy csak évek múlva, vagy soha nem derül ki

Az USA-ban ennél kisebb dolgok miatt vitatkoztak arról, hogy vajon befolyásolták-e a választásokat.

Most pedig éppen ez történt. Ismeretlenek szivárogtattak ki egy olyan videót, amely máris szétverte az osztrák kormánykoalíciót, Sebastian Kurz pedig azóta folyamatos magyarázkodásra kényszerül. Ha most az osztrák – egyébként jogos – belpolitikai következményektől, drámától eltekintünk, az ügy nem Ausztriára, sokkal inkább az EP-választásokra fókuszált.

Hab a tortán, hogy a szivárogtatás épp aznap jelent meg, mikor Kurz felvázolta új Európa-vízióját.

Hiszen ezek után a balliberális média – részben joggal – kérhet számon egy olyan esetet az amúgy bevándorlást ellenző politikusoktól, amihez semmi közük. Mégis azt sugallják majd a migrációt támogató nyugati újságírók, hogy ez az eset alapjaiban változtat meg mindent Európában. Dehogy…!

Egy dolog fontos csupán, hogy Kurznak van egy világos és következetes Európa-terve.

Ennek keretében kifejtette, hogy

  • egy új európai szerződés szükségességes – valós szankcionálási rendszerrel.
  • A migráció és határvédelem kérdésében a Frontex-szel együtt hatékonyan kell védeni a külső határokat, a migránsokat regisztrálni kell, az illegális bevándorlókat pedig meg kell állítani.
  • Úgy véli, a szubszidiaritásnak érvényesülnie kell Európában, ahol az EU csak azokkal a fontos kérdésekkel foglalkozna, melyeket kizárólag közösen lehet megoldani.
  • Sürgősen megoldást kell találni az Európai Parlament, Strasbourg és Brüsszel közötti ingázására is – melyre Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök is utalt korábbi interjúiban.
  • Csökkentené az EB-biztosok számát egy rotációs elv alapján, és Weberrel egyetértésben legalább ezer rendeletet és irányelvet törölne el.
  • Kifejti továbbá, hogy nem lát ellentmondást az EU globális versenyképességének fenntartása és a bolygó védelme között, az EU-nak meg kell mutatnia, hogy a fenntarthatóság és a jólét megfér egymás mellett, mi több, kéz a kézben jár egymással, amihez nem kell más, mint innováció.

Ezeket a gondolatokat most mégis, mintha teljesen elmosta volna a vihar…

Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre