Amazonasi törzs nyert pert egy olajóriás ellen

Nem szükséges bemutatni az Amazonas medencéjét, más néven a „világ tüdejét”. Földünk legbővizűbb folyóját, vagy a legnagyobb és legsűrűbb erdőt, melynek közel kétharmada Brazíliában terül el – annak is egy része a Waorani törzs ősi területén. Ez a földi édenkert adja a világ felszíni édesvízkészletének ötödét is. Mégis évek óta pusztítja az ember, mintha nem lenne holnap…

Akik végre eredménnyel ellenállnak, nem mások, mint egy maréknyi indián.

Nem, ez nem egy rejtői fordulat és a Waorani törzs sem kitaláció. A történet röviden: a bennszülött közösség gondolt egyet és a nagyvállalatok eszközeivel vette fel a harcot szülőföldje védelmében, így állítva meg napjaink egyik legnagyobb környezetvédelmi katasztrófáját. Beperelték az egyik legnagyobb olajvállalatot, és lássanak csodát: nyertek! Félmillió hektárnyi erdőt mentettek meg ezzel.

Olajvállalat? Igen, sajnos az utóbbi évtizedekben olajat is találtak az Amazonas-medencében.

Mivel a terület olajat is rejt, így nem elég, hogy a környezetvédők az erdőirtások ellen küzdenek, mostanra az olaj ostroma is rájuk szakadt. Ezért is jelent földindulásszerű győzelmet a Waoranik diadala. Felcsillant a remény, hogy a jog eszközével talán meg lehet akadályozni a további pusztítást.

A brazil törvények értelmében minden bennszülött törzsnek joga a területén háborítatlanul élni, szokásai és kultúrája tiszteletben tartásával. Ráadásul a beleegyezésük nélkül nem értékesíthetők ezek az ősi területek sem. Most épp ez történt, a Waoranik ugyanis megakadályozták, hogy a brazil kormány tárgyalásokat kezdjen egy olajtársasággal.

A sikeres akcióhoz Leonardo DiCaprio is gratulált egy Twitter bejegyzésben.

 

 

Forrás: filantropikum.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre